NOTICIES » 10-12-2011
4003 lectures

Crònica de l'11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica

El divendres 25 de novembre, a Arenys de Munt, es va celebrar l'11è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica, aquest any, amb una assistència de més de 150 persones. El Simposi comptà amb una taula rodona formada per periodistes, es projectà el documental "Cristòfor Colom i la Casa Reial Catalana", es realitzaren 24 ponències referides a la Descoberta i temes relacionats i es lliuraren els guardons Nova Història a en David Grau i a Teresa Baqué.

El proppassat 25 de novembre es va inaugurar l'11è Simposi de la Descoberta Catalana d'Amèrica a Arenys de Munt. Amb la benvinguda del batlle d'Arenys, Josep Manel Ximenis, i el president de l'Institut Nova Història, es va donar pas a una taula rodona de periodistes sobre "Periodisme, història, futur". La Gemma Lleixà del diari Ara, en David Morgades del Diari Gran del Sobiranisme, i l'Andreu Mas d'El Punt/Avui van exposar les seves reflexions sobre l'actual moment del periodisme català i el que hauria de ser una reconstitució de la nostra història com a element important de la reconstrucció nacional. Després es va projectar el documental "Cristòfor Colom i la Casa Reial Catalana", d'en David Grau i Dani de la Orden, presentat per la Pilar Montoliu (productora) i en Pep Mayolas (investigador de l'INH).

L'endemà dissabte ens va donar la benvinguda la regidora de cultura Jèssica Flores i, a continuació, es van anar exposant les 24 comunicacions referides a la Descoberta i temes relacionats. Al migdia es va fer un dinar col·lectiu amb 49 assistents.  En Jordi Bilbeny va cloure les ponències amb el recordatori que "El primer govern de les Índies era totalment català" i el periodista i escriptor Josep M. Pasqual va fer una exposició sobre la transcendència i la importància de la recerca, encara que sigui al marge del govern català i dels estaments oficials (com la universitat), per tal d'aportar dades i reflexionar-hi i, així, bastir un relat coherent i fidel a la més que provada aventura catalana.

Les més de les 150 persones que han assistit al Simposi han pogut veure i escoltar les raons que, per si soles, avalen aquesta trobada que és considerada quasi com un oasi dins el coneixement de la humanística a Catalunya.

Va ser guardonat amb el 3r Guardó Nova Història en David Grau, com a guionista i director de cinema al servei de la promoció dels resultats de les investigacions de la Descoberta Catalana d'Amèrica, i la Teresa Baqué, ànima de moltes de les investigacions que s'han dut a terme a partir de les seves troballes i deduccions, va recollir el guardó que li va ser concedit fa dos anys.

 

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història