ARTICLES » 15-05-2013  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
18717

Curiositats nàutiques espanyoles amb banderes catalanes

En Marc Terrades ens fa arribar unes imatges d'unes naus d'armades espanyoles del segle XVI, que, curiosament, duen banderes catalanes

Fullejant  la col·lecció "Navíos y Veleros", editada per l'Editorial Planeta, l'any 1993, hi veig un parell de curiositats que voldria comentar.
En el monogràfic dedicat al Galeón Español (p. 1027) s'analitza, a través d'una il·lustració, el "San Martín, el galeón real mayor y más potente adquirido por Felipe II en 1580 cuando se apoderó del trono de Portugal".
A la Il·lustració següent, s'hi pot veure el dibuix que s'utilitza per explicar les característiques d'un galió (en aquest cas el San Martín) amb la bandera que hi portava: una bandera catalana.



També hi ha la mateixa il·lustració al llibre Grandes Batallas, de l' Editorial Parragon, de l'any 2007 (p. 119), on parla del San Martín com a nau capitana de l'Armada Invencible. En aquest llibre es concreta que el galió es va fer a partir d'un "disseny italià".



No deixa de ser curiós que cap de les dues publicacions, tot i utilitzar la mateixa informació, es preguntin ni expliquin quina és la bandera que portava la nau capitana.
Una altra curiositat de la col·lecció "Navíos y veleros" es troba en el monogràfic dedicat al "Viaje de Fernando de Magallanes" (p. 421), on s'aporta un gravat per il·lustrar el desembarcament de Magallanes a "Las Islas de los Ladrones". Lamentablement, no hi ha la referència de l'autor, però es veuen força bé les banderes dels vaixells: totes amb barres.

MarcTerrades_NavíosyVeleros_html_7ce11d55



Marc Terrades



Autor: Marc Terrades

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història