NOTICIES » 22-08-2013  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
8257

De què té por l'estat espanyol?

El passat mes de juliol, 300 investigadors d’arreu varen denunciar el segrest per part del Govern espanyol de documentació diplomàtica de caràcter històric i de 10.000 documents militars

El segrest de documentació històrica i militar malmet, encara més, la imatge d'Espanya a nivell internacional. Investigadors i intel·lectuals espanyols i d'àmbit internacional reclamen el desbloqueig de la documentació que el govern espanyol manté segrestada. Garcia Margallo, ministre de "la Marca Espanya" manté el bloqueig d'informació classificada com a "secreta" i "reservada" que inclou gairebé tots els documents del seu ministeri d'Exteriors i els fons històrics del arxiu amb material diplomàtic del segles XV al XX. Morenés, ministre de Defensa, va aturar el maig del 2012 la publicació de 10.000 documents a punt per a ser desclassificats d'entre 1936 i 1968. Experts coincideixen en assenyalar que aquest fet mostra la degradació de la qualitat democràtica a Espanya.

Espanya feu de l'opacitat a Europa

Espanya resta molt lluny dels estàndards internacionals i europeus de protecció de drets democràtics bàsics i amb la seva opacitat impedeix que científics i recercadors de tot el món puguin fer la seva tasca; la dictadura de Primo de Rivera i la repressió  del dictador franco

PP i PSOE volen Espanya "Antes opaca que rota"

La pregunta és de què té por l'estat espanyol per transgresir les normes bàsiques de transparència en una democràcia?. La història cal buscar-la en un acord secret pres en un consell de ministres l'octubre de 2010 quan Zapatero era president. L'acord atorgava la classificació com a document secret a tot document relacionat amb 17 matèries que de facto blindava tots els documents relacionats amb afers exteriors.

"En nom de la seguretat nacional" documents sota clau i dispersats per si un cas

García Margallo el 2012 va assegurar una revisió l'acord del Govern Zapatero  per fer una tria i desclassificar els documents que no afectessin la seguretat nacional, però lluny de complir la promesa encara ha anat més enllà  tancant el mateix 2012, l'accés a l'Archivo General del ministeri i va dispersar els fons entre l'Archivo Histórico Nacional espanyol i l'Archivo General de la Administració espanyola.


Fonts:

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història