PUBLICACIONS » 01-05-2010
14661

Documental "Enigma Cervantes" de David Grau i Jordi Bilbeny

Una nova lectura d'aquest text immortal, pot aportar molts enigmes sobre la veritable personalitat i idees polítiques d'aquest artista víctima d'una època que no li va ser molt propícia.

Portada del documental "Enigma Cervantes"

Un documental de David Grau i Jordi Bilbeny. Cervantes ha passat a la posteritat com el millor novel·lista de tots els temps i és l'ambaixador de les lletres castellanes arreu. Llavors, com s'explica, tal com diu el seu primer biògraf, que fos tan criticat i befat pels altres escriptors de la seva època i tan poc estimat a Castella? Podria ser, potser, a causa d'una vinculació política i religiosa que s'enfrontava a la visió centralista i fonamentalista de l'Espanya imperial del moment? Quin va ser el motiu, que encara resta ocult, pel qual aquest autor també va ser censurat? Ja ens ho avisa ell mateix des de les pàgines del Quixot, amb la sàvia ironia de dir-nos que ell no n'és pas l'escriptor, sinó l'historiador àrab Cide Hamete Benengeli, el censor que retocarà la seva obra per depurar-ne el sentit.

La veritat és que una nova lectura d'aquest text immortal, pot aportar molts enigmes sobre la veritable personalitat i idees polítiques d'aquest artista víctima d'una època que no li va ser molt propícia. Amb la participació d'Andrés Trapiello, Carme Riera, César Brandariz, Diego Romero, Ferran Juste, Frances Luttikhuizen, Henry Kamen, Joan Lluís Palos, Jordi Bilbeny, Josep M. Micó, Màrius Serra, Martí de Riquer, Miquel Pérez Latre, Pere Sánchez i Rafael Beltran.


Fitxa tècnica:

Títol: Enigma Cervantes
Autor: David Grau i Jordi Bilbeny
Mides i Enquad. i Pàg.: DVD, 70 minuts, Format 16:9
Editorial: Pilar Montoliu
Ciutat i Any 1a edició: Barcelona, 2006
Preu: 12 €
IMDB: http://www.imdb.com/title/tt0784817/
Comentaris: http://www.imdb.com/user/ur25418725/comments

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història