PUBLICACIONS » 23-01-2012
23554 lectures

El 'Quixote' va esborrar el 'Quixot'. Un llibre de Lluís Maria Mandado sobre la usurpació del Quixot català a mans de la censura espanyola

No llegiu El ‘Quixote’ va esborrar el ‘Quixot’! Pot tenir conseqüències fatals. Per amagar el que es diu tot seguit, s’ha inventat la censura; les fogueres s’han alimentat de llibres i, de vegades, d’autors.

Portada del Llibre de Lluís Maria Mandado

No llegiu El 'Quixote' va esborrar el 'Quixot'! Pot tenir conseqüències fatals. Per amagar el que es diu tot seguit, s'ha inventat la censura; les fogueres s'han alimentat de llibres i, de vegades, d'autors.
Sabeu que posseir determinats llibres era mortal? Només tenir-los a casa era delicte i el posseïdor n'era severament castigat. I tot i així no només us n'emportareu un a casa, sinó que teniu la pretensió de llegir-lo!
Qui vulgui saber per què el govern espanyol va crear la censura i aquesta censura eliminava, corregia, mutilava obres i autors, en aquests fulls maleïts ho trobarà tot. O és que ja coneixeu els temes aquí denunciats?
Si goseu passar endavant, degustareu els fruits de la feina del censor esforçat --un home que, de vegades, algun frívol ha volgut tractar de babau, inútil o inculte, sempre fàcilment enganyable.
Esgarrifeu-vos! I no digueu a ningú que teniu aquest llibre! Amagueu-lo on no el puguin trobar mai. Que ningú encengui foc amb les seves pàgines, ja que ens faria plorar, no pel llibre mateix, sinó pels molts altres que aquí són homenatjats, que així van finir. Si us troben amb aquest material, haureu d'assumir-ne les conseqüències.
El 'Quixote' va esborrar el 'Quixot' recull fets molt notables vistos des d'un angle sorprenent, fins i tot impensable, après en els missatges secrets desxifrats. Qui llegeixi aquest llibre començarà a eixamplar la manera d'entendre moltes coses i d'explicar-se'n d'altres.

Lluís Mª Mandado i Rossell (Figueres, 1959) va començar tard a investigar la història, però ja d'estudiant s'hi interessava. Qüestions laborals van relegar aquest estudi a les hores de lleure, fins que va conèixer les tesis sobre el Colom català i la veritable història de Catalunya. Ha estat sis anys preparant la descodificació i l'anàlisi de llibres i obrint via per entendre les trames secretes en la literatura del Renaixement i el Barroc. N'ha fet alguns avanços en les revistes d'Histocat, Cercle Català d'Història i Nova Història, i també en alguna conferència i revista local. Va començar estudiant el Quixot i ha passat a l'Orland furiós d'Ariost. Considera que són obres molt ambicioses i no poden ser la seva obra primera. De manera que ha començat escrivint El 'Quixote' va esborrar el 'Quixot'.Autor: Lluís Maria Mandado

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història