NOTICIES » 11-02-2013
8778

El Banc de Barcelona va aportar fons pel segon viatge d'En Cristòfor Colom

Un anunci del "The Mellon National Bank" en un diari nord-americà (Pittsburgh Post-Gazette) l'any 1921 revela que el Banc de Barcelona, el primer del món, aportà diners pel segon viatge de Cristòfol Colom i, molt probablement, pel primer. Per aquest motiu, per l'audàcia demostrada, el considera l'autèntic model a imitar.

Noves hipòtesis abunden en la catalanitat del descobriment d'Amèrica, en la línia de les investigacions iniciades per en Jordi Bilbeny que han donat peu a la celebració d'un Simposi que arriba a la dotzena edició a Arenys de Munt. Una de les ponències, revela que al 1921 un banc nord-americà va publicar un article en el qual es feia ressò del finançament, per part del Banc de Barcelona, ​​del segon viatge d'En Cristòfor Colom.

El 29 de març del 1921, el diari Pittsburgh Post-Gazette publicava un anunci de The Mellon National Bank en què feia servir el Banc de Barcelona (la Taula de Canvi) "el primer negoci de banc del món", fundat el 1401, com a model d'inspiració per The Mellon National Bank, fundat el 1869 per Thomas Mellon.

L'anunci publicat a principi de segle, segons aporta un dels participants al 12è Simposi d'Arenys de Munt, Pere Alzina, que revela una investigació d'Alfons Claver, lloa les excel·lències del Banc de Barcelona i detalla frases del tipus "Fundat el 1401. El primer negoci de Banc Mundial".

Templers i hospitalers

Segons Alzina, l'escrit revela literalment que "el banc de Barcelona és especialment notable pels importants esdeveniments i institucions amb què va estar connectat. El Banc de Barcelona va proveir de fons el segon viatge d'En Colom i, probablement, també el primer. Mantenia i desemborsava les finances dels Cavallers Templers (Cavallers de l'Orde del Temple), dels Germans Hospitalaris (Cavallers de l'Orde de Malta) i molts ordes de cavalleria". Per tot això, l'anunci diu que "tant per la diversitat de serveis prestats, com en les grans conteses, el Banc de Barcelona va ser, probablement, el prototip de The Mellon National Bank".

Al '12è Simposi sobre la catalanitat de la descoberta d'Amèrica', que s'inaugura avui divendres 30 de novembre, més de 30 ponents exposaran temes d'investigació històrica i actualitat i es llegirà un manifest a favor de la recuperació del nom originari de "Arxiu Reial de Barcelona".

font: http://www.lavanguardia.com/local/maresme/20121130/54356804898/banco-barcelona-fondos-segundo-viaje-colon-simposio-arenys-de-munt.html

Anunci de The Mellon National BankPittsburgh Post-Gazette. 29 de març de 1921

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història