ARTICLES » 01-10-2013  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
14758

El castell alemany d'Eltz i Catalunya

L'Isidre Casajoana, en un viatge per alemanya, troba uns escuts amb els quatre pals i ens ho comenta en aquesta nota

Viatjant per Alemanya vaig tenir l'oportunitat de visitar, a la vall del riu Mosela, el castell d'Eltz (Burg Eltz), que està documentat des de l'any 1157 i que ha arribat intacte fins avui, ja que mai no ha estat enderrocat ni cremat en cap de les guerres ocorregudes des d'aquell any ençà.

A l'interior, en una de les cambres --la cambra del tresor-- hi ha un plafó vertical posat al mig, on hi ha pintats (no he pogut saber de quina data són), a cada cara, uns arbres genealògics en forma semicircular de la família ELTZ, en els quals s'hi poden veure escuts quadribarrats com la bandera catalana (6 esctus en una cara i 2 més en l'altra).

A la mateixa cambra del tresor hi vaig fotografiar 2 caravel·les de metall daurat que no sé ben bé com interpretar, que, si més no, recordarien el velam de les d'En Colom.

Em va sobtar molt que en un país força llunyà com el centre-oest d'Alemanya, en un castell del segle XII que es manté tal com era aleshores, hi hagués pintats en dos arbres de família, uns escuts amb les quatre barres com té la bandera catalana.  No sé si en aquelles terres hi havia alguna casa noble que tingués el seu escut quadribarrat, si bé els noms que hi ha escrits sembla que no corresponen a cap noble català, però com que parlo molt poc l'alemany, tampoc no vaig tenir ocasió de preguntar l'origen d'aquells escuts i si podien tenir alguna relació amb Catalunya. Tot plegat ho deixo a les mans dels historiadors per si creuen que val la pena investigar si aquests escuts i les caravel·les poden tenir alguna mena de relació amb el nostre país.


Feu clic al damunt de les imatges per obtenir-ne una versió ampliada:




Amb aquesta nota incloc foto del prospecte turístic on hi ha una explicació de les diferents estances del castell i llur contingut. En aquest mateix tríptic hi consta l'adreça d'internet per tal de conèixer més detalls, sobretot pel que fa a la seva història. És aquesta: www.burg-eltz.de





Isidre Casajoana
Bages



Autor: Isidre Casajoana

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història