NOTICIES » 01-05-2010
6561

El cementiri jueu de Montjuïc es declara bé cultural d'Interès nacional

La Resolució és efectiva des de la seva publicació al DOGC el dia 15 de juny de 2009

Prop de 170 tombes i un important conjunt epigràfic amb més de 74 làpides. Aquestes són les xifres de la necròpolis jueva del turó de Montjuïc a Barcelona, una de les més grans i significatives de Catalunya, segons el govern català que el passat 2 de juny va decidir atorgar-li la categoria de bé cultural d’interès nacional com a lloc històric.

Les restes, que estan situades en un petit camp a la vessant nord-oriental del turó, representen una clara mostra no només de la memòria i la cultura de la comunitat jueva durant l’època medieval a Catalunya, sinó que molt probablement són una mostra única també per a la Mediterrània occidental.

 Entre les troballes hi ha quatre tipus de sepultures datades entre els segles IX i XIV. També destaca una làpida de grans dimensions que es va trobar in situ durant les excavacions del 2001. Es tracta d’un exemple molt poc freqüent i excepcional en el cas de Catalunya perquè els materials dels que es disposava fins ara de les necròpolis jueves eren molt dispersos i no s’havien trobat a la mateixa tomba ni en tant bones condicions,

Amb aquest acord i aquest nou reconeixement el govern de la Generalitat vol afavorir la conservació, restauració i millora de les peces i de garantir que aquestes actuacions no afectin al conjunt.
 

 [+info]  (Resolució DOGC Cementiri Montjuïc  (Pdf. 759,93 KB. )

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història