ARTICLES » 14-01-2014  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
10720

El cronista Laurent Vital, un altre valencià emmascarat per la censura

En Pep Mayolas recull una informació d’En Hugh Thomas, segons el qual Lorenzo Vital, el famós cronista imperial de Carles I, és valencià.

En Hugh Thomas, al seu llibre monumental La conquista de México, reeditat en butxaca per Planeta el 2007, ens parla de l'arribada de Carles I a Valladolid el 1517 i, després de descriure'ns una ciutat rica que té més similituds amb València que no pas amb la capital del Pisuerga, ens remet com a referència a la nota núm. 78 del capítol 9, consultada la qual, a la p. 909, diu textualment: "Lorenzo Vital, embajador valenciano, en Viajes [5:20], 706".

Aquest personatge que en Thomas qualifica d'ambaixador valencià és el famós cronista "belga" Laurent Vital, que sempre ens havien dit que era de Flandes! I no és que sigui un ambaixador flamenc que, com que viu a València, li diuen "nuestro embajador valenciano", no: és un ambaixador valencià que, havent sortit de Flandes en el seguici reial, ens descriu el viatge del príncep Carles i en el fragment citat ens parla de la ciutat que segons la Història visitaven aquella tardor de 1517: "Valladolid"

Per tant, ara encara pren més sentit que el futur emperador entrés a la península pel regne de València, en realitat, tal com defensàvem a l'article "Fou Carles I rebut per moriscos a Astúries?", i que el cronista oficial fos un coneixedor del terreny i de l'idioma nadiu: un Llorenç Vidal valencià.

Pep Mayolas



Autor: Pep Mayolas

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història