ARTICLES » 03-03-2015  |  CERVANTES FOU MIQUEL DE SERVENT
8482

El retrat de Lady Anne Clifford i «El Quixot» anterior al 1605

En Ferran Mozas ens crida l'atenció sobre la singular aparició del llibre d'El Quixot en un quadre anglès del 1646, on apareix sense el nom de l'autor

Francis Carr, al seu llibre ja comentat "Who wrote Don Quixote?" (Qui va escriure el Quixot?), esmenta un fet molt curiós –possiblement rellevant– i que mereixeria potser una investigació.

En transliterem el text:

"Al castell d' Appleby, un exemplar de Don Quixot és clarament visible en un magnífic retrat de Lady Anne Clifford. Va ser pintat al 1646, però representa Lady Anne als 15 anys, justament al 1605, el mateix any en que s'edità el Quixot a Madrid. L’artista cridà l'atenció de l'espectador sobre aquest llibre, en particular pel títol, llegit fàcilment en un tros de paper enganxat a les seves pàgines, i col·locat prop d'un volum de Britannia de Camdem, el qual va ser publicat al 1586". Però el més interessant ho diu tot seguit:

"Vint-i-cinc llibres estan clarament titulats al retrat esmentat, però només un no té el nom de l'autor: The feigned History of Don Quixote".

Que tants indicis es vagin acumulant, que es vagin posant en dubte tants aspectes del Quixot i del seu autor, no fa més que refermar la teoria dels investigadors de l'INH, en el sentit que massa punts foscos giren al voltants del famós llibre i el seu autor i aquest n’és un altre de capital.

Ferran Mozas



Autor: Ferran Mozas

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història