NOTICIES » 11-12-2013 | CENSURA I LA MANIPULACIó
7412 lectures
|
El simposi 'Espanya contra Catalunya', quan la veritat cou
Aquest dijous s'inaugura a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans un simposi dedicat al conflicte de Catalunya amb Espanya durant els últims 300 anys. El simposi ha estat durament criticat pels partits espanyolistes més radicals.
Amb motiu de la commemoració del tres-centè aniversari de la caiguda de la ciutat de Barcelona en mans de les tropes de Felip V, el Centre d'Història Contemporània de Catalunya i la Societat Catalana d'Estudis Històrics convoquen el simposi Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014).
L'objectiu es analitzar amb criteris històrics, des del segle XVIII fins als nostres dies, les conseqüències que ha tingut per al país l'acció política, gairebé sempre de caire repressiu, de l'Estat espanyol en relació amb Catalunya.
El director i responsables del simposi "Espanya contra Catalunya: una mirada històrica (1714-2014)" defensen que l'objectiu d'aquestes jornades és purament científic, i que analitzaran una "realitat històrica objectiva": l'"animadversió" històrica i l'"espoliació" de l'estat espanyol contra Catalunya i les seves institucions els últims 300 anys.
Jaume Sobrequés, el director d'aquestes jornades, ha assegurat que no se sent qüestionat en cap cas, arran de les crítiques que ha rebut del PP, que ha qualificat el simposi de "Declaració Unilateral de Conflicte". Per la seva banda, ha carregat contra el que considera una "operació de propaganda" d'alguns historiadors i partits contra un congrés que ha definit com "científic i acadèmic".
En una roda de premsa a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), Sobrequés, com a director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya (CHCC), que és qui organitza el simposi, i el director de l'IEC, Joandomènec Ros, han assegurat que el títol del congrés "no es discuteix", perquè és "absolutament adequat" i mostra una "realitat indiscutible".
A més, Sobrequés ha avançat que el CHCC està elaborant un informe "objectiu", que es presentarà l'any que ve, basat en decrets i ordres publicats al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) en aquests tres segles, que demostrarà aquesta "animadversió de forma demolidora i absolutament incontestable". "Serà un informe terrible, els farà canviar d'opinió a tots", ha indicat.
Sobre les crítiques del PPC, que ha demanat a la Generalitat que se suspengui el simposi per incitar "a l'odi i la divisió", Sobrequés ha considerat que és una "manifestació purament virtual, sense un altre objectiu que el purament propagandístic", i ha lamentat que és el PPC el que provoca "animadversió" amb la seva actitud. Per la seva banda, la líder d'UPyD, Rosa Díez, ha comparat l'organització del simposi amb el nazisme i ha presentat una denúncia a la fiscalia perquè ho considera incitar a l'odi als espanyols. Per la seva banda el diari espanyol La Razón, publica el següent titular sensacionalista en portada : "Homs podría ser condenado a prisión por el congeso del odio a España", demostrant una vegada més com s'utilitza la demagògia com a arma política, i que si fos per alguns, a Espanya no existiria la llibertat d'expressió.
Quan se li ha preguntat pel simposi, el secretari general d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC), Josep Maria Pelegrí, ha demanat als dirigents populars que abandonin l'actitud de declaracions "radicals" i que, en lloc de buscar la "ofensa", escoltin "la veu majoritària del poble català" i permetin la consulta. "El simposi no s'ha celebrat encara -comença dijous- i quan es vegin els continguts ja ho valorarem, però en aquest país hi ha llibertat d'expressió i de reunió", ha subratllat el democristià.
Notícies relacionades:
Ràdio Arenys entrevista a En Jordi Bilbeny arran del polèmic simposi 'Espanya contra Catalunya'