NOTICIES » 01-09-2013
20864

Els Segadors, una melodia d'origen jueu?

La pregària hebrea del segle XV Ein K'Eloheinu té grans similituds musicals amb l'himne nacional català

Eyal Bitton cantant Ein K'Eloheinu l'any 1992

'Els Segadors' és un himne que data de la Guerra dels Segadors, al segle XVII. La lletra actual és una crida a defensar la llibertat de la terra i la va compondre Emili Guanyavents l'any 1897. La primera versió enregistrada que se'n conserva data del 1900, i recull elements de la tradició oral d'aleshores. El 25 de febrer del 1993 va ser declarat himne nacional català per llei aprovada pel Parlament de Catalunya.

Però, té l'himne català origen jueu? La melodia d'un conegut himne hebreu, anomenat Ein K'Eloheinu ("No hi ha ningú com el nostre Déu"), té grans similituds amb la de l'himne nacional català.

Hi ha una versió d'aquest himne que data del segle XV, i certs historiadors l'han relacionat alguna vegada amb la melodia que coneixem avui en dia com l'himne nacional català.

Aquest himne, conegut pels jueus arreu del món, sovint és cantat al final del Shacharit, la pregària matinal jueva. A la tradició Ashkenazi, però, només s'entona al final del Shabbat o de festivals religiosos. En algunes altres tradicions regionals s'utilititza com a complement litúrgic.

L'himne va néixer per no dir el nom de Déu en va i la seva lletra entona: "Lloarem el nostre Déu, lloarem el nostre Senyor, lloarem el nostre rei, lloarem el nostre Salvador".





Mar Sabé


Font:
http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/08/els_segadors_una_melodia_d_origen_jueu_95675.php



Redacció: Mar Sabé

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història