ARTICLES » 05-04-2024  |  MEMòRIA HISTòRICA
959 lectures

Els “Tiradores de Isabel II” saquegen i destrueixen el monestir de Ripoll

L’any 1835, en el context de la Primera Guerra Carlina (1833-1839), un batalló de l’exèrcit constitucional espanyol anomenat “Tiradores de Isabel II”, format per elements radicals del bàndol liberal i comandat pel capità José Rodríguez, van saquejar i destruir el monestir de Ripoll.

Fotografia del claustre del monestir després de la destrucció / Font: Viquipèdia.

El batalló de “Tiradores de Isabel II” s’havia emparat a la vila de Ripoll dos mesos abans amb l’objectiu d’empaitar les partides carlines que operaven al territori. A mitja tarda del dia dels fets, després del toc de vespres i, segons algunes fonts al crit “¡los facciosos escalan el monasterio!”, van assaltar les dependències monacals i en poques hores les van deixar reduïdes a foc i cendra.

En aquella brutal acció, els assaltants van assassinar dos monjos i van profanar les tombes dels comtes Guifré el Pilós (865-897) i Ramon Berenguer IV (1114-1162). Segons les fonts documentals, els assaltants ―en estat d’embriaguesa― van sotmetre els cossos momificats dels comtes catalans a una mena de judici, els van acusar d’haver col·laborat en la consolidació del poder eclesial, i els van cremar en una pira formada per altres cossos que, també, havien estat profanats. Els assaltants van rampinyar tots els objectes de valor que van trobar, i van destruir tots els altres que no es podien emportar. Però el dany més greu el van causar a l’arxiu: van cremar tota la documentació i es va perdre per sempre una part molt important de la història de Catalunya.

Marc Pons

Podeu accedir a l'article original a través del següent enllaç: 
https://www.elnacional.cat/ca/efemerides/marc-pons-tiradores-isabel-destrueixen-monestir-ripoll_295158_102.htmlAutor: Marc Pons

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història