ARTICLES » 21-02-2012  |  PROJECTE DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
15394 lectures

Els colors oficials de la US Marine Corps

Fa uns mesos en Cesc Garrido ens feia saber que el terme anglès marines podia ser el mateix mot català mariners, perquè tant els mariners com els marines eren un cos naval que es transformava en infanteria en tocar terra. Ara En Garrido ens aporta una prova gràfica que reforça molt més aquella seva conjectura.

Ja fa alguns mesos que es va publicar en aquest Web un article anomenat "Mariners catalans i marines americans", on es pretenia demostrar que el terme "marine" americà havia estat manllevat de la llengua catalana.

Bé, doncs: ara he trobat unes dades que indiquen que hi ha un possible parentiu entre els mariners d'ambdós costats. Hi ha una coincidència entre els colors oficials de la US Marine Corps i els colors que feia servir la marina catalana. Podríem estar parlant de la mateixa família de navegants; és a dir: que els "marines americans" poden ser la projecció dels antics mariners catalans que varen desembarcar a Amèrica. Una projecció que ha evolucionat amb els segles.

El document el podeu trobar en aquest vincle i ho deixa claríssim:

http://www.tecom.usmc.mil/HD/Docs_Speeches/EstablishingMCcolors.htm

Establishing the Marine Corps Colors
18 April 1925

  1. Gold and scarlet are designated as the official colors of the US Marine Corps.
  2. In deciding on these colors historical reasons have been the guiding consideration, as during the early periods they appeared on the uniforms of officers and men and have since been used most consistently.
  3. All guidons, banners, athletic ribbons, pennants, and other articles ordinarily designed to represent the Marine Corps colors, will be made accordingly.
  4. Articles in Marine Corps colors carried by post exchanges will conform to the designated colors, the gold approximating as nearly as possible that in the regulation noncommissioned officers' chevrons.

JOHN A. LEJEUNE,
Major General Commandant

En resum:

El colors de la US Marine Corps són l'or i l'escarlata. Es va decidir que fossin aquests colors per raons històriques, ja que en els primers períodes van ser precisament aquests colors els que van aparèixer en els uniformes dels oficials i dels soldats. Des d'aleshores han estat utilitzats més insistentment.

Val a dir que quan els historiadors i erudits americans es refereixen al primer període s'entén que esmenten els primers "marines americans" (continental marines), que van lluitar per la independència dels EUA contra els anglesos. Per exemple, els marines que van participar a la batalla de Nassau (3-4 març del 1776), que fou una acció de les forces americanes contra el port britànic de Nassau, a les Bahamas.

No és estrany, doncs, que trobem una esquadra de marines amb aquest emblema:

Attack Squadron 224 / VMFA (AW) -224; Base Beaufort. South Carolina

Attack Squadron 224 / VMFA (AW) -224; Base Beaufort. South Carolina

 

South Carolina és una de les 13 colònies que van signar la declaració d'independència dels EUA l'any 1776.

Francesc Garrido i Costa


Articles relacionats:

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història