ARTICLES » 13-06-2012  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
16643

Els marits de Joana la Boja

Per què van tancar Joana la Boja a la presó? Per amor? Perquè era boja? O per una evident raó d’Estat? En Lluís Maria Mandado ens ho explica, segons la interpretació que extreu de la lectura acurada de l'Orland Furiós d'Ariost.

Joana la Boja

En el darrer i 11è Simposi sobre la Descoberta Catalana d'Amèrica, esdevingut al novembre del 2011, vaig explicar un fet capital totalment desconegut fins al moment. Es tracta de les recerques fetes en els llibres de l'Orland Furiós de l'airós Ariost, i també d'En Servent (El gelós extremeny), on s'indica un fet ocultat per la història oficial, mentre ens emportem una gran sorpresa: entendre com la comtessa d'Holanda (títol que veritablement tenia Joana Aragó), tenia un promès o espòs, que va anar a lluitar a Espanya (navegant). La reina es queixava que en aprofitant aquesta circumstància li havien assassinat dos germans i el pare, i que l'assassí l'havia obligada a casar-se amb el seu fill. Això indica, per mi, que el pare de Felip el Bell, l'emperador Maximilià I, havia fet un complot per matar la família reial catalana (Ferran II, el príncep de Girona Joan i la que seria reina de Portugal, Elisabet) per a posar-hi la seva família austríaca.

El que és històric i cert és que els Aragó s'extingeixen i són substituïts pels Habsburgs.

Com va passar? Doncs obligant la qui havia de quedar hereva dels Aragó a casar-se amb el fill i hereu austríac, malgrat el compromís anterior i el desig de la princesa i prevista futura reina aragonesa. Segons entenc de la lectura del romanço d'Ariost, ella, la nit de noces, mata el seu violador i es pot escapar amb l'ajuda del seu "marit", que identifico amb En Joan Antoni Colom, un nét del Descobridor. Quèf està explicant Ariost? Entenc que ens està revelant que la mort del jove Felip el Bell, és causada per la seva violentada esposa Joana. Pot ser que això passés a Silla (i no pas a Tordesillas), i que, després, aquesta s'escapa.

Però, principalment, a la vista d'aquestes revelacions, cal raonar quina és la causa del seu tancament:

  1. Aquest amor anterior: ja se la tenia aïllada per evitar que vagi amb el seu marit, el faci rei i hi tingui hereus. Primer va ser tancada pels pares, que han concertat l'altre matrimoni. Però seguint el maquiavelisme de l'època, tenim dades que el marit primer va estar a la cort en vida de Felip.

  2. I després de la mort de Felip, per la necessitat de mantenir-la en la viduïtat, per a separar-la del seu primer promès.

  3. El dramàtics esdeveniments també justifiquen el tancament com a penalització imposada pels àustries (pel molt concernit fill i regent Carles I, que pot perdre la corona, ha de castigar la mort del seu pare i no vol matar la seva mare).

O sigui, que la crisi que Joana representa per a la corona dels Aragó és molt superior a la que va representar Lady Di per a l'anglesa.

 

Lluís Mª Mandado i Rossell



Autor: Lluís Mª Mandado i Rossell

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història