ARTICLES » 23-09-2018  |  MEMòRIA HISTòRICA
5583

Els vincles catalans dels Merode alemanys

Comunicació de la Daniela Strauß al 17è Simposi sobre la Història censurada de Catalunya: una família de la noblesa alemanya és descendent directe de la família del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV. Encara existeix. Totes dues comparteixen les quatre barres.

Us convido a escoltar una petita xerrada sobre la família Merode. En pocs minuts coneixereu que aquesta família noble d’Alemanya està relacionada amb Catalunya.

Al juliol del 2017 vaig trobar a facebook una foto on hi havia la bandera de Catalunya al costat de les banderes de França, Alemanya, Anglaterra, i Itàlia…  i totes, en una ciutat alemanya. Vaig quedar ben sorpresa. La bandera catalana, ¿al mateix rang que d’altres banderes de països europeus? I a més, a Alemanya? Com pot ser? Potser és una ciutat que mira més enllà? Aleshores algú em va comentar que podria tractar-se de la bandera dels Merode. I és per això que vaig fer una mica de recerca. I, en efecte, vaig trobar aquesta família noble alemanya.

Els Merode van ser una antiga família noble europea. Surt esmentada per primer cop entre els anys 1065 i 1071. Avui dia, la casa principesca dels Merode forma part de l'alta noblesa belga. La família en deu el nom al poble de Merode, que és el territori ancestral dels prínceps de Merode. Actualment, el poble pertany al municipi de Langerwehe, situat a Nordrhein-Westfalen a Alemanya, a prop de les fronteres holandesa i belga.


https://weihnachtsmarkt-merode.de/

Doncs bé, allí hi ha un bonic castell. Sembla una mena de castell de conte de fades. La fortalesa encara és propietat familiar d’una branca de la família Merode, que encara hi viu, A més, hi ha, relacionat amb el castell, un escut d’armes, el qual es comenta a Facebook que podria ser el de la família: l’escut dels Merode. L’escut d’armes éns ha arribat en diferents versions. Us en mostro dues. Vegem-les:



https://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Armoiries_de_Merode_2.svg

El fet és que cada branca de la família Merode ha utilitzat la seva versió de l'escut, gairebé totes elles basades en les 4 barres vermelles sobre fons daurat. Igual que els colors de la bandera de Catalunya.  Una coincidència? Com va arribar l’escut a la familia?

Com passa sovint, hi ha una llegenda. Aquesta llegenda ens explica l’origen de la bandera dels Merode.

Molts anys enrere, va viure un comte de Merode que havia esdevingut mariscal de l'emperador austríac. Es veu que una vegada va haver-hi una guerra en la qual el comte de Merode va guanyar, amb el seu exèrcit, una batalla sagnant. Una gloriosa victòria sobre els seus enemics. L’emperador, encantat amb el comte, va fer un pas endavant cap a ell i li va posar la mà plena de sang a l'espatlla, de manera que es van dibuixar quatre barres sobre la cuirassa d’aquest i li va dir: "Aquí teniu el vostre escut". A partir d'aquest moment, narra la llegenda, la família del comte té quatre barres vermelles al seu escut.

Què us recorda aquesta llegenda? És molt similar a la història del comte Guifré el Pilós, oi? Una altra coincidència? Pel que fa a la llegenda, no puc dir-ho. Hi ha molts contes i llegendes que s’expliquen d'una manera similar a tot el món.

Sigui com sigui, el que sabem sobre l’origen d’aquest escut d'armes és el següent: la família dels comtes de Merode procedeix d’En Pere Berenguer (En Ramon Berenguer IV de Provença o En Pere I de Cerdanya), tercer fill d’En Ramon Berenguer IV (dit el Sant), comte de Barcelona, i de la reina Peronella d'Aragó. L’any 1174 En Pere Berenguer es va casar a Alemanya amb Aleyde von Rode, filla del Baró Hug von Rode i Constanze von der Marck. Aleyde era l'hereva del llinatge von Rode i es va convertir en la mare de la segona branca dels barons von Rode. Els seus descendents es deien Meinher von Rode o M'her von Rode. Com es pot veure, el cognom Merode és una contracció de les paraules Meinher von Rode o M'her von Rode. Es a dir, de Mein Herr ―que vol dir el meu senyor― i Rode ―de la paraula alemanya Rodung: clariana―. Aquest escut és conegut des de l'any 1262.

L'assumpció del senyal dels comtes de Barcelona per part de la família dels Merode demostra la importància dels reis catalans en el context polític europeu en una època tan primerenca com el segle XII.

Finalment, acabo presentant-vos la foto d‘aquest post a Facebook… i la solució?


©Jordi Soler Garriga

Ens trobem en una ciutat del sud d’Alemanya: Mindelheim. Per què hi han penjat la bandera catalana? En tot cas, és una curiositat. Mindelheim és una ciutat de Baviera. Està agermanada amb Sant Feliu de Guíxols, a Catalunya.  Per això, la bandera catalana! A més,  està agermanada amb d’altres ciutats: ciutats del Regne Unit, França, Itàlia i Àustria. Però les altres banderes són les dels països als quals pertanyen les respectives ciutats, excepte la de la ciutat d’Espanya i la de la ciutat d’Àustria. Per a la gent de Mindelheim, Catalunya ja és equivalent a altres estats europeus des del juliol del 2017… Talment com el Tirol, un estat federal d'Àustria.

Ara ja sabeu que hi ha una ciutat alemanya a Baviera que ha posat la bandera de Catalunya, que hi ha una família noble alemanya que és d‘origen català i que té l‘escut d‘armes com la bandera de Catalunya i que, a més, la llegenda que explica els dos senyals heràldics és molt igual.

Daniela Strauß



Autor: Daniela Strauß

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història