ARTICLES » 02-09-2019  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
2816 lectures

Entrevista de Ràdio Canet a En Jordi Bilbeny

En Dani Grao va entrevistar el 22 d'agost En Jordi Bilbeny per a Ràdio Canet. L'investigador hi respon a les difamacions i mentides que s'han escampat aquestes darreres setmanes contra la seva persona i la nostra institució. Escolteu l'entrevista completa, que dura uns 15 minuts. Us n'hem transcrit alguns extractes.

Podeu escoltar aquí l'entrevista completa:

 

“Des de fa segles hi ha a Catalunya una classe intel·lectual i política sotmesa als interessos i al discurs monolític espanyol. Fan veure que es pot parlar de tot, però en el fons només volen mantenir el seu estatus i el sou. I això passa per no molestar els qui defensen el discurs oficial. Nosaltres hem vist que sobre la catalanitat d’En Colom o d’En Cervantes l’independentisme pensa el mateix que Vox, Ciudadanos, o la Fundación Francisco Franco. Però el més perillós de tot plegat és que aquests intel·lectuals i polítics volen que aturem la recerca, que no se’ns convidi a actes, que les institucions públiques no ens contractin, la qual cosa no passava ni en els darrers anys del franquisme. Estem davant d’un atemptat contra la llibertat, contra la llibertat de pensament, de recerca i de publicació.

"Se’ns acusa de fer revisionisme en història. I és ben cert: nosaltres revisem el constructe històric que ens ha arribat perquè és una ficció creada sota la fèrula de la censura d’estat i eclesiàstica i el fem per saber què hi havia hagut realment abans. I això és mirar la història amb decència, amb rigor i amb sentit crític. No fem pas seguidisme. Nova Història posa en evidència els mètodes paramilitars i parainquisitorials dels qui ens ataquen. Ens servim de mètodes més pluridisciplinars, els quals giren a l’entorn del fonamental eix de la censura.


Canet de Mar

“Aquesta campanya s’ha d’entendre dins el context de renúncies que està vivint el món independentista, un independentisme que abandona a la seva sort l’ex-president de la Generalitat a l’exili i pacta amb un dels partits destructors de l’autogovern català, impulsor del 155 i justificador de l’estomacada del 1r d’octubre.

“La veritat és que ja estàvem preparadíssims per aquest atac. Fins fa quatre dies no ens feien cas. Després ens consideraven uns tarambanes. A continuació, es reien de nosaltres. Però ara ja ens ataquen cos a cos. A més a més, veuen que no diem cap animalada, s’adonen que els estem menjant el terreny. Han comprès que si nosaltres tenim raó, ells queden com uns farsants que no saben discernir el que hi ha de cert i de fals en un document o en un llibre. I això no ho poden tolerar. I engeguen aquesta croada contra el pensament i contra la recerca.

“Per què no van voler fer un debat sobre la censura quan jo feia la tesi? Nosaltres hauríem preferit que la gent que ens ataca abans hagués llegit els nostres llibres o articles. I és que aquesta és una altra qüestió: els qui ens ataquen no han llegit absolutament res d’allò que volen expulsar del debat sobre la nostra història”.

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història