ARTICLES » 10-04-2017  |  MEMòRIA HISTòRICA
5633

Entrevista institucional d’En Jordi Bilbeny amb Na Carme Forcadell, Presidenta del Parlament de Catalunya.

El dia 10 de març, en Jordi Bilbeny, en representació de l'Institut Nova Història, es va reunir amb la presidenta del Parlament, la senyora Carme Forcadell.

Parlament de Catalunya

La trobada va tenir una durada de més d'una hora, durant la qual Bilbeny va mostrar a la presidenta les principals línies de recerca que duu a terme l'INH.

La censura d'estat, com és evident, va ser l'eix vertebrador de l'exposició. Bilbeny va sintetitzar una de les seves conferències més conegudes: "Recuperar la història, qüestió d'Estat" en la qual explica com la censura ha tergiversat la nostra història fins a usurpar-nos-la. Entre els arguments que en Bilbeny va presentar-li s'hi poden trobar les lleis de censura, dades històriques, objectives i comprovables; les empremtes catalanes en la descoberta d'Amèrica; la transformació del censor de mer transcriptor a recreador de textos; alguns exemples de la literatura del segle d'Or castellà; diversos mapes i gravats del segle XVI on apareixen banderes catalanes malgrat que a les còpies posteriors hagin estat repintades; alguns pintors la personalitat dels quals és un misteri, com són El Bosco o Leonardo da Vinci, que Bilbeny vincula amb Catalunya, etc.

La presidenta es va mostrar en tot moment, atenta i interessada. Recordem que Forcadell és lingüista de formació i, per tant, coneixia bé alguns dels arguments que en Bilbeny li detallava. Les proves que l'investigador va presentar-li, van semblar-li encertades i correctes.


Jordi Bilbeny i Na Carme Forcadell

Aquesta reunió s'emmarca dins del seguit de trobades institucionals que l'Institut Nova Història duu a terme amb les principals figures de la política actual del nostre país. L'objectiu és donar a conèixer el nostre passat usurpat i la feina que es fa des de l'Institut Nova Història per recuperar-lo. En aquests moments tan especials de l'actualitat política catalana, cercar el suport i les complicitats de les institucions és fonamental perquè, en paraules de Bilbeny "recuperar el passat, és cosa de tots".

Gemma Bufias

Institut Nova Història



Autor: Gemma Bufias de l'Institut Nova Història

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història