ARTICLES » 05-08-2022  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
1400

Era Urraca de Castella la muller d’En Ramon Berenguer IV, Peronella de Barcelona?

La conferència d'en Víctor Cucurull s'ha centrat en el període de la formació de la unió dinàstica dels Bel·lònides i els Ximena d'Aragó, amb una recerca centrada en la figura de Peronella.

Víctor Cucurull

Víctor Cucurull ens porta en aquesta conferència els resultats de la seva recerca sobre el context i la figura de Peronella.
Durant l'etapa que duu a l'unió dinàstica entre els Bel·lònides i els Ximena d'Aragó, Cucurull demostra que la reconquesta es produeix en direcció est a oest, liderada per la casta nobiliària dels comtats pirinencs que no gaudeixen de rendes comercials i depenen de les conquestes militars per a la millora de les perspectives econòmiques i de poder. Això ho recolza resseguint els llinatges de les elits que lideren les conquestes de Castella la Vella i Lleó, els quals són plens de nobles dels comtats de Ribagorça, Sobrarb, Pallars, Urgell i Aragó. 
Entre ells, hi troba incongruències i mancances en la documentació de la identitat de la muller de Ramon Berenguer IV, Peronella. Al llarg de la conferència veiem com la figura de Peronella correspon a Urraca de Castella, de la qual s'han manipulat copiosos aspectes de la seva biografia. 



Autor: Víctor Cucurull

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història