ARTICLES » 05-03-2012  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
18916 lectures

Ferran Soldevila i la descoberta d'Amèrica

En un llibretó d’En Ferran Soldevila, editat al 1923 ja hi trobem la presència d'un Colom català, defensat per diversos historiadors “amb abundor d’arguments”. En Joaquim Pont, que conserva el llibre de la seva àvia, ens ho ressenya.

Coberta del llibre Història de Catalunya de Ferran Soldevila

En Ferran Soldevila i Zubiburu fou un historiador i escriptor barceloní, que publicà diversos llibres sobre la història de Catalunya. Un d'ells, Història de Catalunya, publicat en tres volums, va ser un encàrrec d'en Francesc Cambó, i fou escrita entre 1934 i 1935. Però, prèviament a aquest llibre, al 1923, en va escriure un altre de molt semblant anomenat de la mateixa manera Història de Catalunya, que va ser publicat gràcies a les donacions de les Comissions Delegades d'Argentina, concretament de la de Buenos Aires, la de Mendoza, la de Córdoba i la de Rosario de Santa Fe. A més, la Mancomunitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona també van sufragar la resta de les despeses per a la seva publicació. En Joan Carrera i Dellunder n'il·lustrà els dibuixos. I, posteriorment, al 1932 s'edità la segona edició.

Doncs, en aquest llibre –que m'ha arribat a través de l'àvia com un regal preciós que sempre li agrairé–, anomenat també "manualet" per l'autor, trobem a les pàgines 102, 103 i 104, l'apartat dedicat al regnat de Ferran II (1479-1516), on trobem dues anotacions més que interessants.

La primera fa:

"El descobriment d'Amèrica.- En el regnat dels Reis Catòlics va ésser descoberta Amèrica per Cristòfor Colom (1492). En general, el descobridor és considerat com a genovès, però no manquen historiadors que sostenen, amb abundor d'arguments, que era català. Malgrat això, malgrat haver estat feta l'expedició amb cabals de la Corona catalano-aragonesa, els Reis Catòlics van concedir aviat a Sevilla el monopoli del comerç amb Amèrica".

Història de Catalunya. Ferran Soldevila. Història de Catalunya. Ferran Soldevila. Pag. 102,103

I la segona, diu:

"La política exterior.- La rivalitat entre França i Catalunya pels dominis italians va continuar. Ferran II en sortí victoriós, i es va apoderar de Nàpols (1504). En les lliutes d'Itàlia es va distingir Joan Ramon Folch de Cardona, el qual fou generalíssim de la Santa Lliga contra Venècia. El seu sepulcre, que és una bella mostra d'istil Renaixement, es troba a Bellpuig".

Història de Catalunya. Ferran Soldevila. Pag. 103,104


Per tant, ara podem dir tranquil·lament que ja a l'any 1923 teníem arguments per dir que en Colom era català, per afirmar que l'expedició a Amèrica fou pagada per la nació catalana i que a les Guerres d'Itàlia, s'hi distingí en Joan Ramon Folch de Cardona.

Joaquim PontAutor: Joaquim Pont

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història