EDITORIAL » 26-08-2009
6063

Hi ha quinze: Una nova porta esbatanada per al coneixement

Aquest és el primer número de HI HA QUINZE, el butlletí de l'Institut Nova Història. Un Institut creat per a la investigació del nostre passat. He dit per investigar i no pas per repetir fil per randa el que diuen els llibres i els documents adulterats. Aquesta és la gran diferència que oferim. Una diferència de perspectiva. Una diferència de desconfiança envers tot el que se'ns ha dit i repetit amb la finalitat de rentar-nos el cervell i fer-nos desaparèixer de la faç de la terra com a poble diferenciat.

Nosaltres, no només no creiem que vam ser absents de les grans gestes de la humanitat, sinó que hi vam contribuir notòriament. Els personatges han estat desnaturalitzats, desnacionalitzats, deslocalitzats. Els seus noms, canviats ; les seves obres traduïdes sistemàticament. Les seves gestes, esborrades.

No creiem que hi hagués cap decadència. Després de la Sagrada Família, les cases de Barcelona no són de fang i palla. Després del Tirant lo Blanc, igual. On va anar a parar la nostra literatura? I els nostres literats? I els místics? I els pintors? I els escultors? I els viatgers? I els navegants? I els arquitectes? I els inventors? És evident que no van entrar en cap forat negre, llevat del gran forat negre de la censura.

Però n'han quedat rastres. I molts. I és a partir de l'estudi minuciós i pacient, que volem restituir a la nostra nació el passat que ens ha estat usurpat. En aquest butlletí, que de moment apareixerà un cop al més, però que, a mesura que hi aneu participant amb les vostres aportacions, i que anem agafant més rodatge, anirà sortint amb més assiduïtat, hi trobareu els resultats de les nostres investigacions.

HI HA QUINZE pretén ser també un punt de trobada, d'esperonament, de criteri. Un espai on el coneixement esdevingui espores de vida i la memòria restituïda un nou camí per construir el futur. Amb dignitat i amb llibertat. Sense estridències, però també sense vergonya. Apostem per la recerca. I esperem que ens sabreu acompanyar amb la mateixa il·lusió i fermesa que posaríeu a construir el vostre nou pis, la vostra nova casa.
hi 
Perquè si estic convençut d'una cosa, si l'experiència m'ha ensenyat quelcom d'important en tot aquest temps gastat en la recerca, és que l'observació precisa de la realitat passada és un camí obert per a la dignitat present, i una porta esbatanada per a la llibertat futura. 

Jordi Bilbeny

El títol és en clau. En euskera Jakinza o Yakintza vol dir: saber, coneixement.
Ja sabeu que crec que cal recuperar el nostre passat ibèric. Penso que aquest
títol podria ser una manera simpàtica de començar-ho a fer.

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història