A poc a poc, les recerques de l’INH es van escampant i han ajudat a concretar alguns projectes, tal vegada d’altres. Per exemple, una novel·la de l’Imma Tubella sobre la princesa Xipaguatzín Moctezuma, sobre la qual l’Esteve Renom ja ens en va fer un article. Notícia apareguda a «Aldia.cat» aquest 11 de gener. També se'n fa ressò el diari digital «Vilaweb» a l'edició del 14 de gener d'enguany.


L'Imma Tubella presentant la seva novel·la «A cavall del vent»

Imma Tubella navega per la història d'una princesa asteca que va viure al Pirineu en una novel·la

La catedràtica i escriptora Imma Tubella navega per la història d'una princesa asteca, filla de l'emperador Moctezuma, que va viure "sempre trista i deprimida" al Pirineu català al segle XVI en la novel·la històrica 'A cavall del vent' (Columna), que ha presentat aquest divendres en roda de premsa, al costat de l'editora Glòria Gasch.

La història es basa en fets reals i explica l'arribada als 18 anys i l'estada de la princesa Xipahuatzin Moctezuma, juntament amb el seu seguici, després que Hernán Cortés la regalés al baró de Toloriu (Lleida), Joan de Grau, que l'havia acompanyat en la conquesta de Mèxic.

Per teixir la història, l'autora crea quatre personatges que li serveixen d'excusa per explicar els costums, creences, personalitat, imaginari, vida i estada de la princesa al castell de la localitat, d'uns 50 o 60 habitants.

"Se'n sap molt poc d'aquesta princesa", ha explicat Tubella, que s'ha documentat amb 70 llibres per recrear aquesta història que aspira a relatar amb tota mena de detalls la història a la qual va arribar per casualitat després que un lector seu s'acostés per dir-li que era descendent de Moctezuma.

L'anècdota protagonitzada pel lector, que era carnisser, la va deixar indiferent en un primer moment, i temps després va començar a estirar del fil de la princesa i es va interessar per la història d'aquesta jove, que sempre viatjava amb joies.

Tubella ha contrastat la situació precària en la qual va viure la princesa a Catalunya, respecte a l'avançada civilització mexicana del seu país, on l'escolarització estava estesa en els diferents estaments socials, tenien clavegueram i aigua corrent.

Quatre personatges de ficció

La princesa, que va tenir un fill, compta en la història amb una dama de companyia ―que probablement va tenir en la seva vida real― i està envoltada per un escrivà d'Índies, una curandera i un estudiant de teologia i filosofia ―occità―, per explicar el món espiritual tan complex dels mexicans, asteques i precisar com feien els sacrificis.

Tubella (la Bisbal de l'Empordà, Girona, 1953) és catedràtica de Comunicació i doctora en Ciències Socials i va ser professora de Teoria de la Comunicació a la UAB, la URL i la UOC, on va ser rectora durant set anys.

Actualment, treballa en una novel·la històrica ambientada en el Hawaii del segle XIX i que sota el títol de 'La rosa dels dos móns', explicarà la història d'una princesa filla d'una hawaiana i de Robert Luis Stevenson.

Publicat 11/1/2019 14:55:18CET

BARCELONA, 11 Ene. (EUROPA PRESS)    

Enllaços:

https://www.aldia.cat/gent/noticia-imma-tubella-navega-per-historia-duna-princesa-asteca-va-viure-pirineu-novella-20190111145518.html

També a Vilaweb:

https://www.vilaweb.cat/noticies/imma-tubella-historia-duna-princesa-mexica-al-cadi-al-segle-xvi/

I a continuació, l’enllaç a l’article de l’Esteve Renom:

https://www.inh.cat/articles/Xipaguazin-una-princesa-asteca-a-la-Cerdanya




Autor: Aldia.cat/Europa Press/Imma Tubella

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història