ARTICLES » 09-07-2019  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
1520 lectures

Institut Nova Història: 10 anys fent història

L'Institut Nova Història va celebrar dissabte 7 de juliol amb una gran festa els 10 primers anys de la seva existència. La Gemma Bufias ens n'ha fet una crònica en què ens explica com es va desenvolupar una jornada màgica, oberta a tothom i a totes les edats. Llarga vida a Nova Història i que per molts anys puguem seguir reconstruint el nostre passat!


Albert Codinas, Jordi Berenguer, Jordi Bilbeny i Pilar Montoliu

Dissabte 6 de juliol vam celebrar el desè aniversari de la creació de l’Institut Nova Història amb un dinar de germanor al restaurant La Vinícola d’Alella.

La trobada va començar amb els parlaments d’algunes de les figures més representatives de la institució. En Jordi Bilbeny, cap de recerca, va recordar els orígens de la creació de Nova Història, un moment important en què una colla d’amics i emprenedors van decidir fundar una nova organització que ajudés a recuperar el nostre passat usurpat. Així mateix, Bilbeny va remarcar que la importància del nostre creixement com a institució, més enllà de la recerca és crear una gran família amb l’amistat com un dels grans valors de la fundació; i va remarcar que, mentre vagi apareixent informació “la publicarem i serem indefallibles i insubornables davant qualsevol atac”.

El president Albert Codinas va fer un balanç de la situació actual de la fundació: un temps pel reconeixement i èxits i, alhora, de superar les crítiques de l’stablishement, sempre a punt per menystenir les nostres recerques. La resposta del president als seus atacs va ser clara: no defallir i seguir aportant informació i mètode científic i rigorós per tal de donar resposta a les seves crítiques no contrastades i poc documentades.

La Pilar Montoliu, patrona fundadora i propietària de la productora audiovisual Montoliu Produccions, va fer un repàs de tots els documentals amb què ha col·laborat amb l’INH ajudant en la tasca de divulgació: “Colom i la casa reial catalana”, “L’enigma Cervantes” i “Desmuntant Leonardo”, entre d’altres.

Per acabar, en Jordi Berenguer, informàtic creador de la web de l’INH i membre col·laborador des dels inicis de la fundació, va fer un repàs de la trajectòria del web i va plantejar nous espais on caldria reforçar la presència de l’INH, obrint les portes, com sempre, a qualsevol voluntari/a que vulgui sumar-se a la nostra causa, que és la causa de tots: vetllar per la recuperació de la nostra història.

L’acte institucional va acabar amb paraules d’agraïment per tantes i tantes persones que fan possible que la recerca hagi sigut una realitat al llarg d’aquests deu anys i que, esperem, ho sigui per molts més.

Anònims i anònimes que col·laboren amb les seves aportacions econòmiques i amb la difusió dels nostres estudis i iniciatives. Entre tots sumem i fem que l’Institut Nova Història sigui una realitat.


En Jordi Berenguer fent el seu parlament.

En acabat de l’acte de caràcter més formal va tenir lloc un espectacle de màgia a mida, amb el mag Pau Segalès (http://www.pausegales.com/). Ens va deixar amb un pam de nas amb els seus enginys i els més petits i els més grans de la trobada hi van tenir protagonisme. Trucs amb cartes, bitllets i globus infinits van fer-nos passar la calor d’allò més bé.


En Pau Segalès i la Glòria Bilbeny, en un moment de l’actuació.


Petits i grans gaudint amb la màgia d’en Pau.

En acabat, vam anar a dinar i vam bufar espelmes i brindar tot cantant La Traviatta. Un moment de germanor, d’escalf i de bons auguris per Nova Història. Si una cosa caracteritza la nostra fundació és el caliu i proximitat que hi ha entre els adherits i simpatitzants. Dissabte van venir alguns dels més veterans i veteranes, persones que fa molts anys que es van sumar a la nostra causa; però també van venir cares noves i es van sentir benvingudes i integrades. I és que Nova Història té aquest valor afegit de sumar i incloure tothom qui senti curiositat i interès per esbrinar la història que se’ns ha amagat i, lliurement, decidir quina és la versió que més els convenç.

Va ser un dia emocionant, una bona manera de començar l’estiu: amb bons auguris, brindis i bona companyia.

Llarga vida a Nova Història i que per molts anys puguem seguir reconstruint el nostre passat!

La propera cita serà a la Universitat de Montblanc, a l’agost: us hi esperem!

Gemma Bufias i Fernàndez
Comissió de Comunicació

INSTITUT NOVA HISTÒRIA


58 comensals, entre petits i grans


Moment en què En Manel Capdevila entona el brindis de “La Traviatta”

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història