ARTICLES » 09-04-2021  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
4870

Joana la Boja és anomenada «Joana d'Aragó» en una pintura anònima antiga

Arran del cinquè centenari del Tractat anomenat de Tordesillas, En Leandre Martí ha trobat que la reina Joana, filla dels Reis Catòlics, és citada com a «Joana d'Aragó» en un pintura conservada en un hostal de la ciutat de Lleó. ¿Indicaria l'autor d'aquesta pintura anònima que Na Joana va ser reina de la Corona Catalanoaragonesa, com defensem des de l'Institut Nova Història? En tot cas, per què és anònima?

Portada del catàleg de l'exposició

L'any 1994 es va publicar un catàleg sobre una exposició que es va organitzar a la població de Tordesillas per commmemorar el cinquè centenari del Tractat de Tordesillas.

A la pàgina 223, s’hi reprodueix una pintura, conservada al Hostal de San Marcos de Lleó, d'autor anònim, de Joana, la filla dels Reis Catòlics. La història oficial diu que a la mort de la seva mare Isabel va ser nomenada reina amb el nom de «Joana I de Castella». Curiosament, però a la pintura hi ha, una llegenda —de la qual n’he fet un “retalla i enganxa” i la qual he resseguida amb colors— en la qual hom hi pot llegir: «Doña Juana de Aragón, mujer de Felipe Primero».

Entenc que d’aquesta denominació de la reina Joana se’n poden fer moltes interpretacions. De vegades, en qualsevol direcció.  Els petits canvis esdevenen poderosos.

Leandre Martí





Autor: Leandre Martí

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història