ARTICLES » 20-04-2020  |  MEMòRIA HISTòRICA
7554

L'origen mallorquí de Napoleó

L’emperador Napoleó Bonaparte és un descendent del regent Hug Bonapart, noble mallorquí que es va establir a Còrsega a començaments del segle XV, com va provar En Joaquim Verdaguer. Article al diari 'Ultima Hora' de Mallorca de l'11 d'abril d'enguany.

Napoleó creuant els Alps, obra d'En Jacques-Louis David.

El proper mes de maig es cumpliran 60 anys de l’aparició a la publicació ‘París Baleares’ d’un artícle de l’escriptor mallorquí Joaquim Verdaguer, cosí del poeta Jacint Verdaguer, sobre l’origen de Napoleó Bonaparte i la seva vinculació amb la nostra illa.

Com és sabut, qui fou emperador de França i un dels personatges més coneguts i significatius de la Història universal, va néixer a Ajaccio, capital de Còrsega, el 1769. A partir de la seva enorme rellevància, alguns historiadors van provar d’escatir-ne l’ascendència.

L’origen mallorquí de la família Bonaparte, en realitat Bonapart, no és precisament una llegenda com la que situa el naixement d’Anníbal a l’illa Conillera, dins l’axrxipèlag de Cabrera, atribuïble a una confusió en una traducció d’un text de Plini el Vell. Aquesta confusió va portar, fins i tot a la declaració d’Anníbal com a fill il·lustre de Mallorca i de Palma, puix que Cabrera pertany, administrativament, a aquest municipi. Això explica que Cort albergui un retrat d’Anníbal (amb una armadura totalment extemporània) com a fill il·lustre de la ciutat.


Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

No s’esdevé el mateix amb els arguments d’En Joaquim Verdaguer per provar la mallorquinitat dels Bonapart.

Per començar, Verdaguer relata que «un vell casalot del carrer de la Palma —encara existent amb aquest nom— ens ha estat sempre conegut com la Casa dels Bonapart. A l’escut que figurava sobre la porta de la casa es veien sis estrelles, un lleó rampant i una àguila negra amb les ales esteses», establint una semblança amb l’àguila que va simbolitzar l’imperi napoleònic. A més, a l’antic convent de Sant Domènec, s’hi trobava la tomba dels Bonapart.

Tanmateix, En Verdaguer va més enllà d’allò que podrien semblar curioses casualitats i aprofundeix en els fets històrics:

«Un dels Bonapart mallorquins, N’Hug Bonapart, va ser nomenat al 1409 regent de Còrsega pel rei d’ Aragó Martí l’Humà. Aquest Hug Bonapart no va retornar a Mallorca. Va vendre les terres que hi tenia i es va establir definitivament a Còrsega».

Cal destacar que d’altres estudis apunten que, fins a l’arribada del mallorquí Hug Bonapart a Còrsega, no hi ha documentada en aquella illa cap altra persona amb aquest cognom. Això no vol dir que no hi pogués existir cap personalitat o família amb aquest llinatge, però resulta significatiu que no s’hagi trobat, en tota la documentació corsa anterior a aquell moment, la presència de cap Bonapart. Històricament, la dada té un valor inqüestionable.

En Verdaguer afegeix una reflexió irònica: «¿Es possible que l’Illa de la Calma, tan assossegada, tan tranquil·la, tan pacífica, hagi pogut produït la saba que va donar origen als dos cabdills més grans —en referencia a Anníbal i Napoleó?—. Doncs per ventura sí! Es tracta senzillament que tot el nostre virus, tots els nostres humors bèl·lics, van fugir amb aquests dos personatges».

L’article d’En Verdaguer s’emmarca en una publicació mensual editada per l’associació Les Cadets de Majorque de descendents de baleàrics residents a França. Juntament amb l’article d’En Verdaguer, se’n pot observar un altre de Baltasar Porcel sobre el barri del Pantaleu, a Andratx.

Última Hora
Joan J. Serra
Palma
11/04/2020
https://www.ultimahora.es/noticias/local/2020/04/11/1156187/origen-mallorquin-napoleon.html



Autor: Joan J. Serra/ Última Hora

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història