ARTICLES » 04-12-2014  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
12718

L'Imperi espanyol era castellà o català?

Hi va haver un imperi espanyol universal. És cert. Ningú no ho posa en dubte. Però aquests espanyols que el van construir, mantenir i expandir, fonamentalment a través d'una gran marina mercant i militar, van ser castellans o catalans?

Ferran presidint les Corts Catalanes. Font: wikicommons

Fa molt de temps que defenso que Espanya no és "l'imperi castellà". Quin imperi tenia Castella? Castellà només era Castella. I prou. Sense cap més regne peninsular afegit a la seva corona. Castella ha estat sermpre al·lèrgica a compartir el poder i, per tant, no ha sigut mai ni federal ni confederal. Mentre que la Nació Catalana era composada, com se sap, per Catalunya, Aragó, València, Mallorca, Nàpols, Sardenya i Sicília. Alguns també en diuen Corona d'Aragó.

Si creiem que En Colom era català i la seva gesta també, llavors les Índies no van ser mai castellanes. De fet, com també tothom reconeix, les Índies va ser un regne independent vinculat a la monarquia espanyola, no pas a Castella. Per això Carles I s'intitula "Hispaniarum et Indiarum Rex". Per això les Índies s'organitzen, com la Nació Catalana, amb virregnats, virreis i audiències virregnals.

Llavors, amb tot això en ment, hem de creure que Castella s'incorporaria tot l'imperi català? O seria l'imperi català que s'incorporaria Castella? Ferran el Catòlic és rei de tota la nació Catalana i també ho és de Castella. No és un rei castellà. Per tant, podem dir que va ser un rei català (o aragonès, però no castellà) que va governar sobre Castella i sobre la totalitat d'Espanya. Per la qual cosa també se'l va anomenar "rei d'Espanya" o "rei de les Espanyes". La conquesta de Granada, duta a terme fonamentalment per ell i pels seus exèrcits i la seva marina, també va ser catalana. Per això Granada, a partir d'aquell moment, esdevé un regne independent, vinculat a la monarquia, com acostuma a passar amb totes les conquestes catalanes, amb un virrei (la memòria del qual quasi han fet desaparèixer del tot) i amb símbols heràldics propis: penseu en la magrana als escuts d'armes reials arreu on es van fer pintar, cosa que no hauria passat mai si el nou regne conquerit s'hagués incorporat a Castella, perquè hauria deixat de ser un regne.

I, finalment, la conquesta de Navarra per les tropes catalanes de Ferran II, quan aquest no era rei de Castella i només senyor de tots els estats de la Nació Catalana ens torna a mostrar radiantment que aquest regne va ser també incorporat a la monarquia catalana, per bé que el testament adulterat del rei ens digui que ho va ser a Castella, després de la seva mort. Com a colofó, deixeu-me que comenti que si Castella hagués creat l'imperi espanyol, avui seria la bandera de Castella la de tots els espanyols. Vull dir la bandera quarterada amb castells i lleons. I no és així. Tal com ja vinc exposant de fa anys, la bandera d'Espanya és la bandera catalana (una variant de les múltiples formes amb què la bandera de Catalunya es va estendre pel món), perquè van ser els catalans els fundadors de l'Espanya moderna: imperial, mediterrània, transoceànica i universal.

Jordi Bilbeny



Autor: Jordi Bilbeny

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història