ARTICLES » 17-06-2018  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
6356

L'escut dels «tercios» espanyols i la bandera catalana

Quin estat de l’emperador Carles es va dotar d’una infanteria de marina mentre es conqueria Amèrica? Castella? D’on ve la bandera espanyola? I l'uniforme dels ‹marines» americans? En Josep Nogué i Mas ens fa arribar un escut que parla per ell mateix.

Escut del «Tercio de Armada», amb l'àguila bicèfala de Carles i les barres catalanes

Es tracta de l'escut del «Tercio de Armada» (TEAR), el cos expedicionari de la Infanteria de Marina (els marines espanyols).

De fet no l'he trobat jo. Va ser ell qui em va trobar a mi i em va retenir 18 mesos...

Té la seu al "Cuartel de batallones de San Fernando" (Cadis).

Aquest cos presumeix de ser la infanteria de marina més vella del món. Va ser creat oficialment el 1537. Els americans en varen copiar l’uniforme als espanyols.

L'escut, vigent encara actualment, està format per l'àguila bicèfala de Carles I com a fons, i, al seu damunt, hi ha els escuts de les antigues companyies de mar: les primeres tropes embarcades, que després, ja assignades definitivament a la marina, donarien origen al Tercio de Armada.

Com es pot veure, aquests escuts porten les barres grogues i vermelles dels comtes-reis catalans, les quals, segles després, serien la base de la bandera nacional. Primer, només de la marina espanyola al segle XVIII i, més tard, de tot l'estat al segle XIX.

Josep Nogué i Mas



Autor: Josep Nogué i Mas

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història