NOTICIES » 15-06-2013
4457

L'investigador Jordi Bilbeny narra en una ruta els vincles d'En Colom amb Barcelona

Des de l'Institut Nova Història, l'escriptor i investigador Jordi Bilbeny explica la catalanitat del descobridor d'Amèrica. No és l'únic historiador que defensa aquesta tesi, segons la qual el nom complet del navegant seria Joan Colom i Bertran. Aquest dissabte han organitzat una visita guiada a Barcelona, per descobrir-ne més detalls.


Després de visitar la plaça del Duc de Medinaceli, la Biblioteca de Catalunya o la casa de la Caritat, la ruta es dirigeix cap al barri de la Ribera, on estaria situada la casa de Colom. L'escriptor Jordi Bilbeny estableix paral·lelismes entre Cristóbal Colón i el català Joan-Cristòfor Colom i Bertran, que situa com un barceloní procedent d'una família de mercaders. L'investigador defensa la tesi que Colom va sortir del port de Pals, al Baix Empordà, en lloc de Palos de la Frontera, a Huelva, d'on procedien els germans Pinzón. Al llibre 'El dit de'n Colom', l'escriptor critica la censura castellana i considera que s'ha produït un historicidi respecte la història catalana.


La ruta comença a la plaça de Medinaceli, un espai que ocupava el convent de Sant Francesc, i on estaria enterrada la família Colom de Barcelona. Actualment, no hi queda res. Bilbeny es basa en documentació d'arxiu, estudis genealògics i heràldics per explicar que Colom no és d'origen genovès sinó català. I encén la reflexió quan pregunta perquè el monument més gran dedicat a Colom és a Barcelona.

"En aquesta mena de monument, al 1888, els catalans i els barcelonins estaven dient al món: atenció, atenció! Ens han pres el pèl."

Indica que els lleons que el rodegen, són un símbol de la corona catalanoaragonesa. I apunta que, si s'afina la vista, en aquest relleu s'hi poden veure les muntanyes de Montserrat.

MARTA VERA
"Viatges per la resta d'Europa i t'adones que la història és molt evident. En canvi, a Barcelona, tens la sensació que hi falta informació."

MAJA STIVILL
"Gairebé m'indigna perquè ho trobo tan injust, a més a més també, molt semblant, perquè a l'antiga Iugoslàvia, totes les repúbliques que no érem sèrbies, la nostra història ens l'amagaven igual."

Segons Bilbeny, s'ha produït un historicidi: els Colom eren una família important a Barcelona i van impulsar la descoberta d'Amèrica.

JORDI BILBENY, historiador
"La gestació d'aquesta empresa, l'anada i la tornada dels primers viatges colombins, la ubicació de la gran biblioteca del seu fill Ferran. Tot això passa i és aquí, a Barcelona."

És la quarta vegada que la visita es fa en aquest format i hi han participat unes quaranta persones, d'arreu de Catalunya.


Font:
Barcelona Televisió - BTV Notícies
http://www.btv.cat/btvnoticies/2013/06/15/colom-barcelona-descoberta-catala-bilbeny/



Redacció: L. Balasch / R.Salomó

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història