ARTICLES » 27-12-2016  |  MITOLOGIA CATALANA
6861

L’Església i Hospital de Montserrat de Madrid

En Cesc Garrido troba un edifici a Madrid, anomenat Església i Hospital de Montserrat, fundat pels «aragonesos» al 1616.

A dia d’avui ja coneixem una colla de llocs de la geografia europea i americana que porten el nom de Montserrat.

Jo penso que si el nom de Montserrat ha estat tan escampat pel món és per la senzilla raó que l’indret era quelcom més que un lloc geogràfic. Allò que en diem un lloc simbòlic, una Muntanya Santa, potser. Fins i tot sabem que l’emperador Carles I, fill de Joana la Boja, va ser un devot eximi de la Mare de Déu de Montserrat tal com ens n’adonem al contemplar la gran escultura de Carles I just a l’entrada del temple. I això no és un argument menor.

Podria ser que Felip II també hagués estat un devot de la Mare de Déu catalana? Jo no en tinc notícia, però ara veurem com a Madrid –la capital dels regnes hispànics que va instaurar Felip II– es coneix, al segle XVII, una Església i Hospital de Montserrat, fundat pels «aragonesos», segons dues fonts consultades.

Així, al Calendar of the State Papers referits a Espanya, volum 3, 1a Part (anys 1525-1526), llibre publicat a Londres al 1873, hi podem llegir que:

«Don Luis de Salazar y Castro, the last royal historiographer of Castille, at whose death in 1734 they were first transferred to the church and hospital of Monserrat at Madrid, thence to the Palace of the Cortes, and lastly to the Royal Academy of History», mentre la nota núm. 10 a peu de pàgina indica: «Founded in 1616 for the natives of Aragon».

És a dir, que «Don Luis Salazar y Castro (Valladolid 1658 – Madrid 1734 ), l’últim historiador reial de Castella, en morir va ser primer portat a l’església i hospital de Montserrat a Madrid, després al Palau de les Corts i finalment a la Reial Acadèmia de la Història», mentre la nota corresponent diu que «va ser fundat al 1616 pels nadius d’Aragó».

Jo em pensava que els aragonesos fundaven esglésies i hospitals del Pilar. No hagués dit mai que fundessin esglésies i hospitals de Montserrat. Una de dues: o als catalans ens tenen per aragonesos en algun moment de la història o els súbdits del Regne d’Aragó eren devots de la Mare de Déu catalana. O, millor encara: potser tots els súbdits de l’anomenada Corona d’Aragó o Corona Catalana eren devots de la Moreneta.

On era aquest hospital de Montserrat a Madrid?

Al Carrer d’Atocha cantonada amb el carrer León, més o menys on ara hi ha el teatre Monumental, tal com ho podeu comprovar al següent plànol.

p

Francesc Garrido i Costa

Referències:

1.- Sobre l’Església i Hospital de Montserrat a Madrid (British history on line):

http://www.british-history.ac.uk/cal-state-papers/spain/vol3/no1/i-xxxv#fnfn10

2.- Pel que fa al mapa de Madrid: Gallica. «Plain de Madrid et ses environs, 1832»



Autor: Francesc Garrido i Costa

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història