ARTICLES » 29-06-2023  |  MEMòRIA HISTòRICA
1145

La Festa dels Ximples de l'1 de gener

Us compartim un fil de tuiter escrit per Judit Verdaguer on descriu aquesta festa popular catalana.

Pintura medieval de la festa popular.

L’ú de gener a l’Edat Mitjana es celebrava la Festa dels Ximples. Un dia en el que el clergat i el poble s’unien per anar de farra! D’entre el baix clergat s’escollia el bisbe o l’abat dels ximples que exercia de líder per un dia.

L’elegit i d’altres clergues s’afegien a les festes paral.leles que els laics organitzaven pels carrers de les vil•les. Tots junts, disfressats i amb màscares monstruoses, cantaven, ballaven i bevien vi, molt vi!





La embriaguesa, la disbauxa i els desordres imperaven i la corrua dels Ximples ultrapassava carrers i tavernes per envaïr esglésies i cementiris. Va ser condemnada per papes, bisbes i teòlegs que denunciaven la degradació moral d’alguns clergues.





El 1445, la Facultat de Teologia de Paris descrivia així els aldarulls: hi ha clergues vestits de dona recitant versos obscens, mengen botifarra dins l’església, ballen i s’encensen amb el fum de les soles de les sabates velles!Tot i això, els ximples van continuar durant segles!


Judit Verdaguer




Podeu accedir al fil de tuiter original en el següent enllaç: https://twitter.com/JuditVerdaguer/status/1609501458147278849?s=20



Autor: Judit Verdaguer

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història