NOTICIES » 20-12-2010
9094

La Mona Lisa i les lletres que amaga dins els ulls

Els ulls de La Gioconda ens donen pistes o ens volen distreure del veritable camí de la veritat? Leonardo da Vinci va existir amb aquest nom o és un constructe posterior? En Jordi Bilbeny ens diu als seus estudis que el veritable Leonardo no era tant Vinci, ni tant pagés il·luminat, ni tant florentí; ni, fins i tot, tant desconegut de la Cort catalana com ens hem empassat fins ara.

És aquesta l'autèntica o una de les còpies?

El diari anglès The Guardian del 12 de desembre del 2010, acaba de donar la notícia que si es mira l'interior dels ulls de la Mona Lisa, s'hi poden veure unes lletres diminutes. Silvano Vinceti ho acaba de fer públic i assegura que dins de l'ull dret de la model s'hi detecten les inicials LV, que ell identifica sense dubitacions amb les inicials del nom del pintor: Leonardo da Vinci.
A l'ull esquerre hi ha unes altres lletres, sobre les quals En Vinceti teoritza que es podrien relacionar amb les inicials del nom real de la Mona Lisa.
El que passa és que jo no crec que En Lleonard les hi posés.
Si tothom sabia que el quadre era seu, i ell era un autor  reconegut, admirat, respectat i cobejat, per què posar les seves inicials dins la pupil·la de la model? I, per què pintar-les a fi que no puguin ser vistes a ull nu? Jo no posaria mai el meu nom en clau en un dels meus llibres, i menys diligentíssimament amagat, atès que tothom ja sap que aquell, precisament, és un dels meus llibres.
Tot fa un tuf molt estrany. I l'única manera que tinc, ara mateix, de donar-hi una certa explicació racional i coherent, és que algú altre escriuria les inicials LV a rellotge passat, perquè ningú realment llavors no sabia qui era Leonardo de Vinci. Vull dir que Leonardo da Vinci —el nen analfabet, fill d'una pagesa analfabeta, que viu com un príncep, que pensa com un príncep i crea com un príncep— és un muntatge de la censura construït per tapar el personatge real que s'hi amaga al darrera. Llavors, com que Leonardo da Vinci és un muntatge que s'ha anat creant de mica en mica als llibres i als documents, calia pintar LV dins d'un ull de la model, perquè al cap dels segles hom encara continués relacionant aquell quadre amb algú a qui estaven creant del no-res: Leonardo da Vinci. Un home que no va existir mai.

Jordi Bilbeny

 

Link de la notícia:

http://www.guardian.co.uk/artanddesign/2010/dec/12/mona-lisa-eyes-model-identity

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història