ARTICLES » 21-10-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
4183

La Seca. L'origen de la pesseta. Barcelona, fàbrica de monedes

Com ja saben els lectors i lectores de l'Institut Nova Història —car hi hem dedicat força articles—, la Taula de Canvi barcelonina va ser el primer banc públic d'Europa a començaments del segle XV. La paraula 'banc', 'bank', 'banco' etc. que trobem en molts idiomes, prové de la paraula catalana 'banca', mot que es refereix al banc per seure al costat de la Taula de Canvi i fer operacions monetàries. En el videu que trobareu aquí dessota, En Jordi Portabella ens explica això i d'altres coses —com la creació de la pesseta—. El videu dura només sis minuts i pertany a la col·lecció 'Històries de Can Fanga'. Va ser publicat el 5 de juny del 2014.

Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge

En Jordi Portabella ens parla de la potent indústria de fer moneda que va tenir Barcelona durant segles. Les monedes s'encunyaven a les seques o fabriques de fer monedes. Barcelona va conservar des de molt antic i de forma estable el privilegi de crear-ne. En concret, fins a l'esfondrament de 1714. Durant l'Edat Mitjana es pot constatar que la seca de Barcelona era una indústria poderosa, amb tecnologia catalana, molt apreciada. La seca era una estructura d'estat fonamental. Havia nascut per acord entre el rei Jaume I i els principals ciutadans de Barcelona. Es va establir que el poder de fabricar moneda es faria de manera compartida entre la monarquia i la ciutat. A mesura que el poder municipals de la capital de Catalunya es va anar consolidant, l'ajuntament es convertiria en el banc emissor i controlador dels diners i en el regulador de la política monetària del país.

A l'any 1401 l'ajuntament va crear la mesa Asseguradora del Canvi i de Comuns Dipòsits de Barcelona. Va ser coneguda popularment com 'la Taula de Canvis' o simplement 'la Taula'. Es tractava d'una senzilla oficina instal·lada a cel obert o sota portals. Hi havia solament un banc on asseure-s'hi i un tauló a manera de taula d'operacions. Aquest tauló és el que s'anomenava la Banca. Damunt d'aquesta taula s'hi comptaven els diners i s'hi feien els pagaments i cobraments i tota mena d'operacions financeres. Barcelona va fundar, doncs, el primer banc públic d'Europa[...].   
Jordi Portabella



Autor: Jordi Portabella/Històries de Can Fanga

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història