ARTICLES » 24-01-2024  |  LLEONARD I LA CORONA CATALANA
1638

La «Trena catalana» de «La bella princesa»

A Itàlia es creu que «La bella princesa» duia els cabells recollits amb una «trena catalana», una moda introduïda en aquella península, al segle XV, per Isabel d’Aragó.

Tot cercant informació sobre la identitat de la dama coneguda com la Gioconda (una investigadora alemanya afirma, amb altres persones, que es tracta d'Isabel d'Aragó), vaig ensopegar amb l'article del qual n'he extret el passatge següent:

"Els cabells rossos de la noia están pentinats amb el típic coazzone, és a dir, la trena catalana que havia estat introduïda a Milà, potser ja al 1489 per Isabel d’Aragó, pèrò que no es posà de moda abans de l’arribada a la cort, al 1491, de Beatriu d’Este, qui, acostumada a vestir d’aquesta manera des de la infantesa, ho encomanà a totes les nobles milaneses”.

Vaig pensar que, inexorablement, tots els camins catalans ens porten a Roma. Les proves i els indicis de la forta presència catalana, tan forta que bona part de la Itàlia actual era una possessió de la nostra Nació, s'acumulen formant un degoteig que omple la pica que alguns d'ací i d'allà  s'entossudeixen a buidar. En trobar aquest article vaig pensar en la feina ingent, lloable i necessària que du En Jordi Bilbeny i tots els investigadors de l'Institut de Nova Història. Allò de la "trena catalana" em va fer venir a la memòria que vaig llegir que Leonardo da Vinci (o della Rovere o Rovira) per tal de confeccionar les seves túniques roses feia servir teixits provinents de la noble, culta i pròspera València: un mirall per a tota Europa i que, amb Barcelona, Perpinyà i l'Illa daurada, també portaria Atlàntic enllà la bandera del nostre poderós Estat.

Jordi Colomer

 

BIBLIOGRAFIA:

«La verdadera identidad de la Mona Lisa: podría ser una princesa de Milán». Crónicas de Milán, 26 juliol del 2022.

https://www.cronicasdemilan.com/la-verdadera-identidad-de-la-mona-lisa-podria-ser-una-princesa-de-milan/





«La bella princesa», pintura atribuïda a Leonardo da Vinci.



Autor: Jordi Colomer

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història