ARTICLES » 03-01-2022  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
1882

La censura d'estat, el 155 de la nostra història

Escolteu aquesta conferència que En Jordi Bilbeny va impartir el 19 d'abril del 2018, en la qual traça un paral·lelisme entre la imposició de l'article 155 contra el procés independentista l'any 2017 i la omnipresència de la censura d'estat i de la Inquisició a la primera i segona meitat del segle XVI.

Dijous 19 d'abril del 2018, el filòleg, escriptor i investigador Jordi Bilbeny ens va oferir aquesta interessant conferència al teatre d'El Centre Moral de Gràcia, on prova de demostrar la gran tergiversació historica produïda als llibres hispànics a partir del segle XVI. I en fa l'analogia amb la situació actual generada per l'aplicació del 155, i la repressió i pèrdua de llibertats que ens està portant. Val molt la pena escoltar-la!

"Avui hem d'entendre que amb tota la bona voluntat, predisposició i coratge de fer una República, l'hem feta sense fer-la, l'hem feta a mig fer, l'hem feta simbòlicament, l'hem feta metafòricament i alguns han acabat demanant perdó. Anem al segle XVI, a la primera i segona meitat del XVI, on no hi havia estat de dret, ni llibertat de premsa, ni llibertat política, ni mòbils, ni internet etc...  Endarrerim-ho, doncs, en el temps. El poder del rei tenia tenia un tentacle polític i les lleis i allí on no arribaven les lleis hi arribava el 155, que és la Inquisició. La Inquisició partia d'una legalitat legal. Qui se saltava la legalitat tenia mala peça al teler [...]".



Autor: Jordi Bilbeny

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història