ARTICLES » 10-03-2022  |  MEMòRIA HISTòRICA
2868

La falsificació de la història: per Francesc Roca

Com que la història de les nacions l'escriuen i la difonen per tots els mitjans els qui són més propers als vencedors -grups o estats o sistemes-, la història dels grups o països sense estat propi és o bé una història oculta i amagada o bé senzillament no existeix. En aquest videu En Francesc Roca es fa ressò de com ha estat de falsificada la història de Catalunya per Castella i de pas cita els mots de Cristòfor Despuig sobre la catalanitat exclusiva de l'empresa americana.

Francesc Roca

Francesc Roca, professor de Política econòmica de la Universitat de Barcelona, va pronunciar aquesta ponència dins de Simposi "Espanya contra Catalunya. Una mirada històrica 1714-2014". L'objectiu del simposi és analitzar amb criteris històrics, des del segle XVIII fins a l'actualitat, les conseqüències que ha tingut per a Catalunya l'acció política de l'Estat Espanyol.

"Com que la història de les nacions l'escriuen i la difonen per tots els mitjans els qui són més propers als vencedors -grups o estats o sistemes-, la història dels grups o països sense estat propi és o bé una història oculta i amagada o bé senzillament no existeix. O bé és la història on són molt fàcils les manipulacions o les falsificacions. Ernest Lluch va titular el 1996 un llibre seu així: La Catalunya vençuda del segle XVIII. Al 1999, tres anys després, va publicar Las Españas vencidas del siglo XVIII. Per a molts que són entre els rengles dels vencedors ni la Catalunya vençuda ni les Espanyes vençudes no han existit mai. Seríem davant de l'èxit d'un b'andol: la casa dels Borbons, que s'dentifica amb l'èxit del conjunt[...] Justament la falsificació de molts episodis i d'etapes senceres de la història catalana és el resultat d'una mala explicació de l'èxit dels catalans[. Ben mirat, les explicacions més freqüents no serveixen per al cas català. Ni estat-nació propis, ni gran banca o grans empreses, ni recursos naturals, ni colònies, ni església nacional,ni model revolucionari francès o anglès, ni model confederal suís. D'aqui que la facilitat de fer circular la falsa idea que la monarquia absoluta del 1714 i tot el que segueix o que la constitució de 1812 -o la de 1978- han estat un motor per a la societat o economia catalana. Desfer aquestes simplistes i falses explicacions no és fàcil, I això perquè el pes de la historiografia dels vencedors ha estat gran. Hi ha un primer negacionisme detectat molt abans del 1714 en el llibre Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa del cavaller Cristòfor Despuig[...].   



Autor: Francesc Roca

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història