OPINIó » 04-09-2014
5748

La guerra de successió i la mutilació del nostre país des de dins mateix

Escric amb una justificada indignació. En el programa DIVENDRES d'avui, Agustí Alcoverro, Dtor. del Museu d'Història de Catalunya, ha volgut explicar la Guerra de Successió. Ho ha fet, damunt d'un mapa del Principat i, entre simplismes, ha arribat a sentenciar que "a mi m'agrada dir que la guerra va començar a Vic i va acabar a Cardona", frase que constitueixen un insult a tota la Nació Catalana.

Una vegada més, els qui Guillem d'Efak anomenava "catalunyesos" han demostrat tenir el cap esquarterat; és a dir, han fet el joc als vencedors borbònics. La guerra no va acabar a Cardona, sinó a Mallorca, dia 11 de juliol de 1715. La guerra contra Felip V va ser de tot el conjunt de la Nació Catalana i no del Principat. És un insult ignorar les tropes del general Basset, valencià, els artillers mallorquins i eivissencs, i els mariners illencs que subministraren pólvora i farina a la resistència, molts dels quals moriren a la defensa de la ciutat i foren enterrats al Fossar de les Moreres.
La Barcelona oficial i la Catalunya legal estan en deute amb aquells compatriotes a qui, no només els furten el reconeixement que mereixen, sinó que els ignoren a plena consciència. TV3 deu una reparació. Aquesta genteta no sap fins a quin punt aquestes "lliçons" regionalistes i esbiaixades, amb ignorància expressa de la veritat i amb exclusió perversa de l'aportació de tots els territoris, atien l'anticatalanisme al País Valencià i a les Illes Balears i Pitiüses. No tinc adreces ni telèfons de TV3 ni del Museu d'Història de Catalunya, però en defensa honorable d'unes víctimes ignorades, escamparé arreu la ignomínia. Si voleu afegir-vos a la protesta, potser qualque dia arribarem a bastir aquella pàtria, tan petita, que Joan Oliver somiava completa.

Com va dir Jaume I: Vergonya, cavallers, vergonya!

Bartomeu Mestre i Sureda, Balutxo



Autor: Bartomeu Mestre i Sureda

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història