NOTICIES » 22-05-2017  |  MEMòRIA HISTòRICA
6877 lectures

La llista negra de “Ciutadans”: la censura continua

Reproduïm una notícia de Vilaweb del dia 5 de maig d’enguany. El partit nacionalista espanyol “Ciutadans fa una llista negra d’editorials catalanes pels llibres de text d’història”.

El partit es basa en un informe sorprenent d’un sindicat minoritari contrari a la immersió lingüística.

Ciutadans ha posat el punt de mira en les editorials catalanes de llibres de text. El grup al congrés espanyol de la formació liderada per Albert Rivera ha registrat una iniciativa a la cambra en què demana explicacions al govern espanyol per les llacunes flagrants que considera que hi ha en els llibres de l’assignatura de geografia i història de l’ESO i de coneixement del medi de primària, editats i publicats a Catalunya .Concretament, denuncia que hi ha una reducció dels continguts que estableix el decret espanyol 126/2014 sobre la geografia i història d’Espanya en els llibres de text de Barcanova, Cruïlla, la Galera, Vicens Vives i Santillana; i es queixa de la falta de rigor científic i terminològic en els textos de Coneixement del Medi de 5è i 6è de primària en els llibres de Barcanova, Cruïlla, La Galera, Vicens Vives i Santillana.

Llibres de La Galera

També posa el crit al cel perquè diu que en aquests llibres es presenta Catalunya com una entitat separada de la resta d’Espanya i en molts casos enfrontada; això, en els llibres de les editorials Anaya, SM, la Galera, Vicens Vives i Santillana. I també diu que es presenta una administració pública i una jerarquia de les lleis que no es correspon amb la realitat establerta en l’ordenament jurídic en els textos d’Anaya, SM, la Galera, Vicens Vives i Santillana. La diputada de Ciutadans Marta Martín formula d’aquesta manera la pregunta perquè el govern espanyol la respongui per escrit: Quines mesures pretén dur a terme el govern per garantir la seguretat jurídica i el compliment del reial decret 126/2014 que fixa els continguts de l’assignatura de geografia i història i la de coneixement del medi? I pregunta també per les mesures d’inspecció, correctives i sancionadores que pretén dur a terme el govern espanyol per garantir el rigor científic i terminològic en els continguts i la seva veracitat, especialment, en aquells que es refereixen a l’estructura i característiques de l’estat de dret i la seva jerarquia institucional.

Un informe impactant
Aquesta pregunta es presenta poc després de la publicació d’un informe elaborat per un sindicat minoritari a Catalunya anomenat AMES (Acció per a la Millora de l’Ensenyament Secundari). Es tracta d’un sindicat molt pròxim a Ciutadans i que ha fet campanya aquests últims anys contra la immersió lingüística en català a l’escola. Aquest informe es titula ‘Adoctrinament ideològic partidista en els llibres de text de Catalunya, de la matèria “coneixement del medi” (geografia, història i ciències socials) de 5è i 6è de primària.

L’informe assenyala les mateixes editorials que Ciutadans en la iniciativa al congrés espanyol. I examina alguns dels continguts que hi ha en els llibres. Un exemple: es fixa en el llibre Medi natural, social i cultural de l’editorial Barcanova, del cicle superior 2n de primària. Es queixa que en el llibre es parli de Carles I de Castella i de Catalunya-Aragó i no de Carles I d’Espanya. I, en un altre exemple, critica com es refereix el llibre a la Guerra dels Segadors d’aquesta manera: ‘En la pàgina 210, quan es parla de la guerra dels “Segadors”, no es diu que si Catalunya hagués donat suport a Felipe IV davant de la declaració de guerra de França el 1635, en comptes d’aliar-se amb els francesos i haver arribat, fins i tot, a declarar el rei de França comte de Barcelona, segurament no s’hauria perdut la guerra que va acabar en la pau dels Pirineus en la qual es va acceptar la pèrdua del Rosselló i de mitja Cerdanya’.

I aquesta consideració sobre la Guerra de Successió:


O  aquesta sobre la fotografia històrica de Francesc Macià al balcó del Palau de la Generalitat:

Tampoc no els agrada, en relació amb un altre llibre, que es parli de les tradicions i símbols de Catalunya sense fer esment a les institucions polítiques i administratives de l’estat.


Tampoc no entenen que en aquest mapa s'hi situï Catalunya:


Redacció

Societat>Educació

05.05.2017

17:56

Enllaç: http://www.vilaweb.cat/noticies/ciutadans-fa-una-llista-negra-deditorials-catalanes-pel-llibres-de-text-dhistoria/Redacció: Vilaweb (Redacció)

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història