ARTICLES » 12-04-2017  |  COLOM, CATALà
6329

La ruta colombina i l'activació de les consciències

En Lluís Roldán ha participat en la darrera ruta colombina per Barcelona i n'ha quedat impactat.

L'autor de l'article

Em dic Lluís Roldan i vaig assistir a la Ruta Colombina organitzada per l'Institut Nova Història (INH) del dissabte 25 de febrer i vaig quedar força impactat pel contingut de l'activitat.

Us escric, en primer lloc, per felicitar-vos, encoratjar-vos i agrair-vos el treball de recerca i posterior divulgació que feu des de l'INH, al qual ja m'he adherit per donar-hi suport. En segon lloc, ho faig per transmetre-us la meva perplexitat pel que vaig viure dissabte.

A la Ruta Colombina vaig confirmar l'engany historiogràfic que suposa l'afirmació “Colom era genovès”. Però sobretot, m'ha deixat en estat de xoc el fet de constatar de forma inequívoca que En Colom era ciutadà de Barcelona. Sempre havia cregut que la dificultat per situar l'origen d'En Colom es devia a l'època en què va viure, però res més lluny de la realitat. En Colom fou un català universal: falsificat el seu origen, esborrada la seva nacionalitat de la història i espoliat del seu «descobriment».

Quina persona, després d'estar treballant una llarga temporada fora de casa seva i tenir un gran èxit en la seva feina, no torna mai més a casa seva? En Colom no va tornar mai a Gènova després de descobrir Amèrica i, en canvi, el primer lloc on arriba en tornar d'Amèrica va ser Barcelona.

Crec que hi ha prou elements historiogràfics que avalen la lògica catalanitat d'En Joan Colom i Bertran  com el descobridor d'Amèrica (Cristòfor Colom). Com és possible que això no s'esbombi d'una vegada per totes? Però potser aquesta no sigui la pregunta encertada.

Ja he comentat l'impacte que m'ha produït l'assistència a la Ruta Colombina d'En Jordi Bilbeny i això em planteja una qüestió: què he de fer per rectificar aquesta burda falsificació i traspassar a les generacions següents la veritable història del descobriment?

Lluís Roldán Pascual

Barcelona



Autor: Lluis Roldán

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història