PUBLICACIONS » 01-05-2010
13772 lectures

La vida de Llàtzer de Tormos. Estudi preliminar de Jordi Bilbeny

Autor: Jordi Bilbeny
Títol: La vida de Llàtzer de Tormos. Estudi preliminar de Jordi Bilbeny
ISBN: 978-84-9653-51-3
Edició original: ---
Mides i Enquad. i Pàg.: 14,5 x 22 cm. Rústica. 424 p.
Editorial: Llibres de l'Índex
Col·lecció: Els clàssics de l'Índex, 5
Ciutat i Any 1a edició: Barcelona, 2007


Presentació de l'editor: La vida de Llàtzer de Tormos no és La vida de Lazarillo de Tormes, ni el protagonista neix al riu Tormes ni la narració passa a Toledo ni a Salamanca. Llàtzer neix al lloc de Tormos (Marina Alta) i la seua vida s’esdevé a València i a Gandia. La narració és el testimoni que el protagonista adreça al Pare d’Òrfens de València per assabentar-lo dels amos a qui ha estat afermat. La novel·la, de la qual no coneixem l’autor, malgrat que s’especula que pot ser l’humanista Joan-Lluís Vives o l’escriptor Joan Timoneda, fou escrita originalment en llengua catalana i posteriorment retocada i traduïda al castellà.
Les edicions castellanes de La vida de Lazarillo de Tormes són possiblement edicions d’estat i l’obra, que presenta una lectura simbòlica en clau política, és una al·legoria de la revolta de les Germanies.
Aquestes són algunes de les tesis que defensen els responsables de la present edició. L’estudi preliminar de l’historiador Jordi Bilbeny, però, va més enllà, plantejant que una part substancial del Siglo de Oro de la llengua castellana podria ser una apropiació en bloc d’autors catalans (de Joan Timoneda a Miguel de Cervantes o de la Celestina a La vida de Lazarillo de Tormes).

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història