OPINIó » 25-01-2015  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
9913

La vida dels Reis Catòlics: història d'una translació documental. Reis Catòlics o Reis Catalans?

L'Ivan Giménez fa un resum de la darrera conferència d'En Pep Mayolas sobre l'intent de fer desaparèixer la presència dels Reis Catòlics de la Ciutat i Regne de València.

Conferència al Saló de Pedra de l'Antic Ajuntament

En Pep Mayolas, company i investigador de l’INH, fou convidat a Argentona el passat divendres, dia 16 de gener del 2015, per l’associació Argentona, cultura i debat, a fi de realitzar la conferència que duia per nom el mateix que té aquest escrit. L’acte s’acollí al Saló de Pedra de l'Antic Ajuntament i va ser tot un èxit d’assistència, ja que aplegà vora un centenar de persones.

Es dividí en dues parts: la primera, la xerrada estricta, on el conferenciant va exposar les argumentacions, recolzades en tot moment per imatges gràfiques, aconseguint d’aquesta manera que els espectadors seguissin adequadament les seves explicacions; la segona, on resolgué i respongué els dubtes i preguntes que varen sorgir.

Començà en Pep la conferència aclarint-ne el nom, atès que l’eix central de tot plegat no era si els reis Catòlics eren o no Catalans, sinó la importància de la ciutat de València durant el període governat per aquests monarques. Al llarg de l'exposició en Pep defensà la seva visió d’una València capital de la Nació Catalana, des de l’any 1479 fins el 1573.

D’entre totes les dades aportades, en destacarem tres de les més rellevants:

1- L’eclipsi ocorregut l’any del naixement de l’infant Joan (1478), nascut pretesament a Sevilla. L’Andrés Bernáldez, a la seva obra Història de los Reyes Catolicos, Don Fernando y Doña Isabel, ens relata que aquest eclipsi fou el més espantós que mai s'hagi vist, el qual ocorregué al migdia. Contrastant aquesta informació a la plana web de la NASA, a la secció dels eclipsis històrics, hom s'adona que a Sevilla no fou mai visible i, en canvi, sí que ho fou a València. Amb la qual cosa es dóna com a possibilitat una translació de noms referent al lloc de naixença de l’infant Joan: Sevilla substitueix València.

2- Segons el pare Cases, l’illa de Cuba “és tan gran com la distància que separa Roma de Valladolid”. En Pep Mayolas, emprant el Google Maps i utilitzant les mateixes escales, sobreposa l’extrem més oriental de l’illa de Cuba al damunt de Roma, i l’extrem més occidental no va a petar a Valladolid –com ens anuncia el pare Cases–, sinó a València. Així s'evidencia, altra vegada, una més que possible substitució de Valladolid per València.

3- Els futurs Reis Catòlics es van casar al palau de Juan de Vivero, a Valladolid. El cognom “Vivero”, però, coincideix amb el desaparegut Palau Reial de València, anomenat del Viver o Vivers. De manera que tornem a observar unes similituds amb els mateixos noms a banda i banda; València i Valladolid, Vivero i Viver.

Després de sentir la conferència realitzada pel nostre company, segur que cap dels assistents a la sala restaren indiferents.

Ivan Giménez



Autor: Ivan Giménez

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història