NOTICIES » 02-03-2012
6894 lectures

Les Drassanes Reials de Barcelona són de finals del segle XVI

Les peces van encaixant. Segons recents troballes arqueològiques, les Drassanes Reials de Barcelona són del segle XVI i no anteriors, com es pensava, fet que contradiu la teoria oficial de la decadència catalana durant aquesta època.

Restauració de les Drassanes Reials de Barcelona

Les obres de reforma integral de les Drassanes Reials de Barcelona, seu del Museu Marítim que renaixerà totalment renovat el 2014, han destapat el veritable origen de les esveltes naus considerades fins avui una joia de l'època gòtica. 
Segons els nous descobriments, les Drassanes són gòtiques, sí, però seria més pertinent dir que van ser construïdes en estil gòtic, ja que l'estructura que veiem avui dia es va construir a finals del segle XVI, a sobre dels fonaments de les antigues drassanes del segle XIII, que en part van ser enderrocades.

La troballa no només té valor arqueològic i artístic, sinó també històric, perquè contradiu la teoria oficial de la decadència catalana durant aquesta època i posa de manifest que més de 300 anys després de la creació dels primers tallers de construcció de galeres per a la Corona Catalano-Aragonesa, durant el regnat de Felip II, Barcelona era un bastió molt important en l'estratègia de la política exterior i militar. 

El nou edifici va ampliar-se amb naus més amples i altes, que permetien construir vaixells més grans d'acord amb l'evolució de la navegació. El fet que els pilars de les estructures medievals no coincideixin amb els pilars actuals ha donat la clau als arqueòlegs sobre l'important canvi de datació.

La troballa obligarà a reescriure la història del monument. Segons el director del Museu Marítim, Roger Marcet, que les Drassanes ja no siguin medievals "no devalua la importància de l'edifici sinó que l'enriqueix" amb nous descobriments sobre una construcció que va fer de drassana fins que al segle XVIII va esdevenir una manufactura d'artilleria fins al 1935.

A més a més,les excavacions, que s'han fet amb motiu de les obres de remodelació del museu, han donat més fruits. Al subsòl de les Drassanes, i en alguna part a només gairebé dos pams de terra, s'ha trobat una necròpoli romana (entre els segles I i VI), fins ara no documentada, amb 36 enterraments i onze urnes de ceràmica i vidre molt ben conservades. Tenint en compte que els romans enterraven els seus morts a la vora de les vies, la necròpoli de les Drassanes demostra l'existència de la via marítima que connectava Montjuïc amb Bàrcino. La via aniria paral·lela al mar i seria una de les entrades a la ciutat, que en aquella època estava allunyada de l'actual ubicació de les Drassanes.

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història