ARTICLES » 03-04-2021  |  MEMòRIA HISTòRICA
2927

Les recerques de l’Institut Nova Història segons l'Andreu Canals

En motiu de la descoberta d'un antic exemplar d'un llibre d'En Lluís Ulloa sobre la catalanitat d'En Colom, que va pertànyer al seu avi, l’Andreu Canals, seguidor de l’Institut Nova Història des de fa 10 anys, ens explica en 10 piulades la seva experiència a l’entorn de les nostres recerques.

L'Andreu Canals

1. Ha estat una gran sorpresa trobar-me a les golfes aquest llibre del meu avi, En Pere Canals Bosch (1902-1973). És l’únic llibre conservat (deixant de banda quatre més d'àlgebra i càlcul). El meu avi, doncs, tenia més clar que jo que En Colom era català. Què ha passat entremig?

2. Als anys 30, En Luís Ulloa pronunciava conferències a la Universitat de Barcelona. Tenia el reconeixement de la burgesia, de la Generalitat i de l'Ajuntament de Barcelona i les seves tesis eren reconegudes.

3. Però vam patir una guerra d'ocupació i quaranta anys de dictadura i quaranta més de "transició". I amb tot això l'Estat Espanyol ha finalment aconseguit "que se note el efecto aunque no el cuidado". Ha capgirat un altre cop la truita i En Colom torna a ser "oficialment" genovès.

4. Un cop llegit el llibre de l'Ulloa, certifiques que és irrebatible: Colom fou català i, efectivament, no pot ser de cap altra manera. Visió científica pròpia d'un gran historiador arxivista i amb formació d'enginyer de mines. Un llibre contundent.





Detall de la portada del llibre d'En Lluís Ulloa amb la signatura d'En Pere Canals.

5. Porto 10 anys llegint centenars d'articles i uns 5 llibres dels investigadors de l’Institut Nova Història. I a mi m'han ben convençut les seves tesis. Però és que el de l'Ulloa és tan clar i concís com que un més un fan dos. És matemàtic. No deixa ombra possible al dubte.

6. Per qui tingui interès a llegir-lo:


Edició actual de l'esmentat llibre d'En Lluís Ulloa.

7. Que En Colom sigui català no tindria tanta importància si no fos perquè implica que la Inquisició i les aliances d'Estat no només van amagar la catalanitat de la descoberta d'Amèrica sinó moooltes més coses: La descoberta del món sencer? El Quixot? El Segle d'or? L’Imperi britànic? En Leonardo?

8. El Renaixement? Shakespeare? Parlament anglès? Bandera EUA? Constitució dels EUA? Lleis del gran comerç? Tot el moviment de l'esquerra liberal mundial?

9. Aquests tuits no es prendran seriosament. Pel 99% de catalans encara som el país petit, anorreat, vilipendiat, de pa amb tomàquet, folclòric, de fer castells i ballar sardanes. Uns catalans que com a molt demanem la independència, amb el permís de l'amo

10. Potser, potser haurà de ser el meu nét qui arribi a viure en un país amb ple reconeixement d'haver estat la gran nació creadora de la civilització occidental. El meu nét, el rebesnét d'en Pere Canals Bosch, aquell que guardava l'espurna d'aquest  reconeixement.

Andreu Canals
@andreucanals



Autor: Andreu Canals

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història