ARTICLES » 07-12-2014  |  DESCOBERTA CATALANA D'AMèRICA
7035

Les troballes arqueològiques de Palos i el parer de l'INH

L'Institut Nova Història no veu rigor en les conclusions de les recents troballes que volen situar el port de Colom a La Fontanilla de Palos de la Frontera

Imatge de les excavacions a La Fontanilla de Palos. Foto: Agència EFE

Aquests dies la premsa espanyola ha difós a bastament un article que porta per títol: “Hallan el sitio exacto del que partió Colón hacia el nuevo mundo”. L'alcalde de Palos (Huelva) i alguns experts historiadors que fa uns mesos realitzen excavacions arqueològiques en terrenys d'aquesta població assseguren haver trobat 'el lloc exacte' des d'on varen salpar les embarcacions de l'expedició d'En Cristòfol Colom al Nou Món. L'Institut Nova Història celebra l'anunci d'aquesta troballa i accepta considerar que les restes podrien pertànyer a un antic port i part de les seves instal·lacions, però adverteix que en cap cas això aporta cap certesa del fet que En Colom pogués o no haver iniciat des d'allí la seva travessia.

Mitjançant un article de l'investigador Francesc Garrido i Costa, publicat al web de l'Institut Nova Història amb el títol 'Un parc temàtic a Palos de la Frontera?', l'entitat lamenta la credulitat incondicional amb què s'accepten certes troballes quan provenen de fonts espanyoles, malgrat que aquestes puguin presentar dubtes molt seriosos en els seus raonaments i procediments, mentre que, per altra banda, al llarg d'aquests anys els investigadors catalans que han demostrat amb articles, estudis, documents i mapes de l'època que a Pals de l'Empordà hi havia un port marítim important, no se'ls atorgui la mateixa consideració.

Segons En Garrido, en el cas andalús, a més, sorprenen afirmacions tan poc científiques com les que conclouen haver trobat 'el lloc exacte' d'on van partir les caravel·les, sense especificar a què respon tanta rotunditat. Igualment provoquen sospites les declaracions a la premsa del catedràtic Juan Manuel Campos respecte a la troballa, argumentant que el suposat port comptava amb un calat més que suficient per a la navegació, quan l'única prova que s'aporta és la seva simple opinió personal. Finalment, no es pot acceptar la veracitat de les conclusions de l'equip de La Fontanilla de Palos quan s'assegura que part de les restes trobades pertanyen a una taverna i a una duana, sense que s'hagi trobat cap document duaner amb segell o similar que ho demostri. I el més greu de tot plegat, és que s'acceptin a ulls clucs la versió d'uns fets adulterats i manipulats per la censura espanyola d'estat al llarg dels segles i ni tan sols es tinguin en compte les dades que assenyalen el port de Pals, a l'Empordà, com a l'autèntic port de sortida de la primera expedició transoceànica.

Per tot plegat, l'Institut Nova Història demana que s'apliquin les mateixes exigències de rigor i seriositat a les conclusions dels descobriments dels historiadors espanyols que les que s'exigeixen als historiadors catalans. Fer seguidisme de la credulitat interessada de certs mitjans de Madrid no ajuda en la recerca de la veritat d'uns fets històrics de tanta rellevància. I demana als periodistes catalans que siguin objectius i que, abans de fer seguidisme cec de la premsa espanyola es dignin a tenir en consideració totes les proves que apunten al port català de Pals.

Enllaç a l'article de l'Institut Nova Història: http://www.inh.cat/articles/Un-Parc-tematic-a-Palos-de-la-frontera-

Enllaç a les investigacions d'en Jordi Bilbeny i l'INH sobre el port de Pals de l'Empordà: http://www.inh.cat/articles/Raons-i-proves-per-la-identificacio-de-Palos-de-Moguer-amb-Pals-de-l 9;Emporda

Per més informació o entrevistes, no dubteu a contactar-nos.

Daniel S Bello



Autor: Daniel S Bello

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història