ARTICLES » 05-08-2022  |  CENSURA I LA MANIPULACIó
1794

Més de 200 persones han assistit a la Universitat Nova Història d’enguany

La trobada anual que té lloc la primera setmana d'agost, al claustre de Sant Francesc, tanca la seva novena edició amb més participants que mai.

El concert de Xarim Aresté celebrat l'última nit de la UNH al convent de Sant Francesc.

La Universitat Nova Història (UNH) és un dels esdeveniments anuals de l’Institut Nova Història. En aquesta, s’ofereixen tota una sèrie de conferències que giren entorn la falsificació i restauració de la història de Catalunya. Des de fa vuit anys, aquesta Universitat s’emplaça al convent de Sant Francesc de Montblanc.

El president de l’entitat, Albert Codinas, fa una valoració molt positiva de l’edició d’enguany, en què, després de dos anys de pandèmia, l’assistència ha reprès les xifres del 2020:

 

L’alcalde de Montblanc, Pep Andreu, que va inaugurar la Universitat, recull les aportacions que l’entitat i l’esdeveniment fan a la capital de comarca:

 

 

Sobre el nivell de les ponències ofertes, “que versen sobre temes que no formen part del pensament oficial”, l’investigador i cap de recerca de l’Institut Nova Història, Jordi Bilbeny, ens en dóna el seu punt de vista:

 

 

En total, més de dues-centes persones han assistit a aquesta Universitat, al llarg dels 5 dies en què es va instal·lar a Sant Francesc.

Enguany, hi ha hagut més assistència, també, als actes gratuïts i d’entrada lliure que l’entitat oferia: tastos dels productes de Maria Soler, de Santa Coloma de Queralt; de kombutxa, amb Vitae Kombutxa; de cerveses Segarreta; i del concert del músic de Flix, Xarim Aresté, en què més de vuitanta persones van aplegar-se al claustre.

Així ens ho explica el cap de recerca de Nova Història, Jordi Bilbeny:

 

 

La reconeguda ceramista Elisenda Sala, que va assistir a la UNH 2022, la valora com “una universitat oberta de pensament, sense dogmatismes ni cotilles”:

 

El més jove dels assistents va ser en Pol Bragulat, amb només vint-i-cinc anys. En Bragulat va conèixer en Bilbeny quan feia el treball de recerca de Batxillerat i, des de llavors, es va apropar a l’entitat, encuriosit per aprendre tot allò que no s’explica des de l’oficialitat. Aquesta és la seva quarta universitat, a Montblanc:

 

 

L’entitat es prepara per a la desena edició d’aquesta universitat que va començar a Crespià (Pla de l'Estany), el 2013, amb la presència inaugural de Carles Puigdemont.

Codinas apunta alguns dels punts que volen reforçar, de cara les futures edicions:


Podeu veure la notícia sencera a la pàgina de Ràdio Montblanc: http://www.radiomontblanc.cat/noticia/mes-de-200-persones-han-assistit-a-la-universitat-nova-historia-denguany-%ef%bf%bc/



Autor: Gemma Bufias

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història