ARTICLES » 31-01-2024  |  MèTODE DE LA NOVA HISTòRIA
2112

Nostra Senyora de Montserrat a Portugal

En Carles Camp troba un “Palau de Montserrate” durant un viatge fet a Portugal.

Palau de Montserrate a Sintra, Portugal.

A l’oest de la ciutat de Lisboa hi ha una comarca anomenada Sintra, que pren el seu nom de la serralada en què s’ubica, la Serra de Sintra, i que arriba fins a la costa. Sintra, i també la ciutat costanera de Cascais, varen començar a ser escollides per la classe benestant lisboeta ja a finals del segle XVIII per fer-s’hi les seves residències fora de la ciutat, fet que es va consolidar durant el segle XIX quan la família reial portuguesa, primer, i l’alta noblesa de Lisboa, a continuació, la varen escollir per bastir-hi els seus palaus i palauets de descans. És una zona de clima agradable, molt tranquil·la, i prou a prop de Lisboa si calia desplaçar-s’hi per qualsevol raó.

Al segle XX es va mantenir aquest costum, que s’ampliaria encara a la ciutat d’Estoril com a lloc de residència de la classe alta portuguesa i d’altres llocs d’Europa.

Entre els diferents palaus existents a Sintra, i que es poden visitar, hi ha el Palau de Montserrate.

La construcció actual és un palauet d’estil romàntic fet construir per l’empresari tèxtil anglès Francis Cook el 1858 sobre les ruïnes d’estil neogòtic fetes fer pel comerciant també anglès Gerard de Visne. Es comenta que Lord Byron s’hi va hostatjar al 1809.

El nom del palau ─Montserrate─ té l’origen en el fet que En De Visne el va fer construir sobre les ruïnes d’una petita ermita, llavors ja gairebé enrunada del tot i totalment abandonada, anomenada de Nostra Senyora de Montserrat ─però en portuguès, evidentment─, i va decidir conservar el nom del lloc amb què tothom coneixia l’indret en aquells rodals per anomenar el palau que hi va construir: Montserrate. No queda cap rastre de l’edifici de l’ermita, fet normal atès que en aquells temps les construccions antigues no eren gaire, o gens, valorades.

Vaig visitar Sintra el setembre del 2023. No vaig tenir temps de visitar aquest palau en concret, i ningú em va saber donar la raó de l’origen del nom d’aquesta capella, que devia ser bastant o molt antiga. He estat buscant el perquè i la raó d’aquest nom de la Patrona de Catalunya en aquella serralada portuguesa i no ho he sabut trobar.

Esperem que algú tingui més sort o en sàpiga més que jo per a esbrinar aquest misteri.


Carles Camp



Autor: Carles Camp

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història