ARTICLES » 13-05-2022  |  LA CORONA CATALANO-ARAGONESA
2868

Nova campanya de micromecenatge pel nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Redescobrint la Malta Catalana»

Aprofitant que s’ha acabat la campanya de Sant Jordi i que ara, amb calma, ens podem dedicar a proumoure les nostres pròpies obres, l’Institut Nova Història ha obert una campanya de micromecenatge per editar el nou llibre d’En Jordi Bilbeny: «Redescobrint la Malta Catalana». L'autor hi tracta tot un seguit de temes cabdals per a la comprensió de la història catalana d’aquesta illa i arxipèlag, des de les darreries del segle XIII, en què els catalans la conquereixen, fins a l’arribada dels cavallers de Sant Joan, al 1530.

Quan el 8 de juliol de 1283 Roger de Llúria va vèncer l'armada francesa a la famosa batalla de Malta, davant mateix del port del que avui se'n diu la Valletta, els catalans van rellevar els francesos en el control de l'illa i va començar, així, la història catalana de Malta.

Gairebé no en sabem res, d'aquesta història, llevat de petites i escadusseres referències en múltiples obres i estudis. Sabem que hi va haver una presència catalana. Que hi van haver alguns mercaders que hi comerciaven i alguns governadors que hi exercien les tasques de justícia. Sabem que l'illa era utilitzada pels catalans per fer-hi escala en les llargues expedicions, comercials o militars, a Orient. Sabem que hi havia catalans vivint-hi, amb família nombrosa i, tot sovint, amb un llinatge propi. Sabem que hi ha un munt de cognoms catalans actuals entre els maltesos i un gavadal de vocabulari català assumit dins la llengua maltesa moderna. Però, llevat d'això, amb prou feines en sabem quatre coses més.

El fet que els cronistes i estudiosos de tots els temps hagin anomenat els catalans aragonesos, espanyols, francs o, fins i tot, si provenien de Sicília o de Nàpols, italians, sicilians o napolitans, n'ha dificultat l'estudi dins la ja prou complexa i manipulada història de Catalunya. I, si a tot plegat hi afegim que durant quasi tot el segle XIV amb prou feines hi ha documentació d'aquesta presència a l'illa, la dificultat per tenir-ne una consciència clara i precisa augmenta notòriament. No cal comentar, és clar, què hauria passat si, a més a més, i com ja és habitual, els estats de torn haguessin també col·laborat a silenciar o a esborrar el nostre rastre històric a l'illa. Per això se'n saben tan poques coses.

Tanmateix, d'uns anys ençà, i a ran de tres viatges organitzats per l'Institut Nova Història a Malta, hem anat redescobrint, destapant i donant a conèixer les troballes que hi hem fet. Al nostre web hi hem publicat estudis i petits articles sobre els cognoms, la llengua, els noms dels ocells, la presència humana, l'arquitectura, les formes de religiositat, els molins, la indumentària, la música i, entre d'altres elements, el menjar. Tot, a poc a poc, ha anat sumant. Tot ha anat confegint una visió de Malta, i sobretot de la Malta catalana, cada vegada més ampla i precisa. Fins que ara, En Jordi Bilbeny, amb les notes que ja havia pres en els seus tres viatges, ampliades amb recerques posteriors, els ha aplegat i n'ha fet un llibre. Un llibre sobre aquests més de cinc segles d'història desconeguda a Malta.

En Bilbeny ha fet el primer llibre conegut sobre la Malta catalana. El primer llibre que recupera la nostra història a Malta. És el llibre que, amb el títol Reescobrint la Malta Catalana, Librooks Barcelona editarà ben aviat.

Si creus en el projecte compromès de restaurar el nostre passat segrestat i esborrat per la raó d'Estat, aquest llibre no pot mancar de cap de les maneres a la teva biblioteca, ni a la biblioteca dels teus amics i parents més propers, a qui també els hi pots regalar.

No te'l deixis perdre. Renuncia a ser un mer observador, un indiferent més, un català neutre i neutral. I sigues protagonista d'aquest nou projecte de restaurar la nostra història usurpada i tergiversada per la censura d'Estat. Ajuda'ns a tirar endavant aquesta nova campanya!

Institut Nova Història

COM FER EFECTIU EL VOSTRE SUPORT

Cliqueu en el següent enllaç:

https://www.inh.cat/micromecenatge/redescobrint-la-malta-catalana






Autor: Institut Nova Història

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història