ARTICLES » 30-10-2010  |  COLOM, CATALà
13926

Per què en Joan Colom i Bertran és declarat mort al 1484 i per què apareix viu a partir del 1488

Viu o mort al 1484? Aquest punt bloqueja molts investigadors, però En Jordi Bilbeny et dóna la clau per passar al següent nivell.

Monument a Cristòfor Colom a Barcelona

No tinc cap mena de dubte que el document que exposa que En Joan Colom és mort al 1484 és totalment autèntic. Ara bé: al 1488, al 1489 i al 1490 tenim constància de tres documents més on se'ns certifica que el mateix Joan Colom és viu. Com que un home no pot ser viu i mort alhora, i són els documents posteriors en el temps els que el certifiquen viu, llavors el document del 1484 ha de tenir una altra explicació que la de la mort biològica.

Sabem per les Partidas de Castella que si algú, per la raó que fos, romania més de deu anys fora del país, se'l podia donar legalment per mort. Això no vol dir que realment ho fos, sinó que les lleis permetien considerar-lo mort a qualsevol efecte legal. A Catalunya això es coneix com a "mort civil" i també era aplicada als rebels o enemics de la Corona. Llavors, com que En Joan Colom era des del 1470 fora de Catalunya, al servei del rei de França i del rei de Portugal, com a conseqüència d'haver-se rebel·lat contra Joan II, és molt coherent que les lleis catalanes, permetessin donar-lo per mort, encara que no ho fos. Això explicaria per què aquest document del 1484 l'esmenta com a quondam (és a dir, difunt) i per què a partir del 1488 En Joan Colom torna a aparèixer a la documentació amb tota normalitat. Si realment, com jo he provat llargament i documentada, aquest Joan Colom era el descobridor Joan-Cristòfor Colom, car a Portugal també se li diu Joan, llavors, a partir del 1485 ja torna a ser un vassall del rei Ferran i legalment pot intervenir en els assumptes jurídics amb tota normalitat. I, per això mateix, tornem a trobar viu En Joan Colom i Bertran en els tres documents esmentats.

Jordi Bilbeny

Enllaç original de la imatge: http://www.flickriver.com/photos/marcp_dmoz/4049688808/

 



Autor: Jordi Bilbeny

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història