ARTICLES » 20-09-2022  |  IMPERI UNIVERSAL CATALà
3446

Per què hi ha un escut amb les quatre barres a l'abadia de Westminster?

L'escut d'armes de Ramon Berenguer V s'ha pogut veure durant el funeral d'Elisabet II. Article de Na Júlia Peñascal a ElNacional.cat

L'escut amb les quatre barres al fons / Sky.

La retransmissió en directe del funeral d'estat de la reina Elisabet II ha despertat una gran pregunta: per què hi ha un escut amb les quatre barres a l'altar de l'abadia de Westminster de Londres? En un dels moments de la connexió en directe amb l'església britànica s'ha pogut veure aquest blasó, que segons informa la fundació Heraldy Society del Regne Unit és present en una de les naus de l'església britànica perquè Ramon Berenguer V, comte de Provença, tenia un escut d'armes amb les quatre barres del Casal de Barcelona. A banda d'aquest escut, també hi havia representats onze més que l'acompanyaven.

Molts dels escuts representats a l'interior de l'abadia estan relacionats amb Enric III d'Anglaterra per sang o matrimoni i Berenguer V no n'era una excepció. Tenia una vinculació familiar amb Enric III, rei que va fer la reconstrucció de l'abadia i que va decidir col·locar aquests blasons. El que va ser comte de Provença i comte de Forcalquer era el sogre d'Enric III, després que el rei anglès es casés amb una de les seves filles, Elionor de Provença, l'any 1234. De fet, a la Royal Gallery del Palau de Westminster també s'hi pot veure un escut amb les quatre barres del Casal de Barcelona en representació d'Elionor de Provença. Aquesta sala és coneguda perquè és la que travessa el monarca d'Anglaterra cada vegada que s'obre la legislatura del Parlament Britànic.

A banda d'aquest escut amb les quatre barres, Ramon Berenguer V també està relacionat amb dues altres insígnies presents a l'abadia de Westminster. Segons explica la societat heràldica britànica, a l'església hi ha representat l'escut de Lluís IX de França i de Ricard, comte de Cornualla i germà d'Enric III, tots dos casats amb altres filles de Berenguer.

Ramon Berenguer, que va morir el 19 d'agost de 1245, era fill del comte Alfons II de Provença i de Garsenda de Sabran, comtessa de Forcalquer. El seu pare va morir de manera sobtada i va rebre el títol de comte de Provença.

Júlia Peñascal
19 de setembre del 2022

Podeu llegir l'article original al següent enllaç: https://www.elnacional.cat/ca/internacional/escut-quatre-barres-abadia-westminster_886557_102.html



Autor: Júlia Peñascal

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història