ARTICLES » 08-03-2021  |  PROJECTE DE MEMòRIA HISTòRICA
933 lectures

Pou de Santa Teresa de Cardona: imatges actuals

En Joan Cassola va descobrir en una postal de començaments del segle XX un pou anomenat 'Pou de Santa Teresa de Cardona' al monestir de Pedralbes de Barcelona. Vet ací algunes imatges actuals d'aquest pou que va ser aixecat l'any 1548 per la Santa.

Barcelona - Monestir de Pedralbes, pou del claustre (Foto: José Aguado, 2018). Cliqueu-hi damunt per ampliar la imatge.

El monestir de Pedralbes ha comptat des del seu origen amb un sistema autònom de proveïment d'aigua, el qual combinava l'aigua corrent provinent d'una mina propera, amb la d'una cisterna i un pou. La cisterna, situada en un angle del claustre, es va fer construir a començament del segle XVI i es va allargar molts anys. Això dificulta la datació del pou que hi ha al seu damunt. Té una boca octogonal, amb dos pilars i un coronament ricament esculpit. Els pilars estan decorats amb relleus de tipus vegetal i grotescos. El coronament s'estructura com un frontó amb les ales corbades, flanquejades per dos lleons rampants, que fa de suport d'un pedestal amb un ou, amb una creu i dos coloms al costat. Hi ha inscrita la data de 1771.  

Segons Joan Bassegoda Nonell, l'obra de la bocana és de l'any 1548, quan era abadessa Teresa de Cardona. I la data de 1771 correspondria a una restauració feta en època de l'abadessa Gabriela Ladrón de Guevara.
Barcelona - Monestir de Pedralbes, pou del claustre (Foto: José Aguado,
2018).


Barcelona - Monestir de Pedralbes, pou del claustre (Foto: Albert
Esteves, 2010)


Barcelona - Monestir de Pedralbes, pou del claustre (Foto: Albert
Esteves, 2010)

Pobles de Catalunya

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història