ARTICLES » 27-10-2017  |  MEMòRIA HISTòRICA
5010

Presentació del manifest: el dret a la nostra història

L'Institut Nova Història reprodueix el manifest que El Grup Promotor DHistCAT ha presentat, el dia 25 d’octubre de 2017, sobre EL DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA a l’Espai VilaWeb (carrer Ferlandina, 43, de Barcelona).

L’acte ha estat presentat i moderat per la psicòloga Dolors Marin i Tuyà,i ha comptat amb els juristes Josep Agustí Faiges Morales i Sebastià Sardiné i Torrentallé.

Grup Promotor DHISTCAT

MANIFEST:  EL DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA

Catalunya és un cas paradigmàtic d'història tergiversada. Les lleis de censura i de control d'impremta desenvolupades durant tot el segle XVI, entre els anys 1501 i 1594, han condicionat i determinat la documentació i els registres històrics, que s’han seguit fent ininterrompudament fins a l’actualitat. Més recentment, el 2010 l'estat Espanyol, tanca l'accés de tots els arxius històrics i documents diplomàtics des del segle XV perquè la seva revelació podria danyar o arriscar greument la seguretat i la defensa d’Espanya. Durat més de cinc segles s'han suprimit, destruït, prohibit, falsejat, expropiat, amagat, distorsionat, espoliat i deslocalitzat objectes i aspectes materials i immaterials del patrimoni documental i artístic de la història individual i col·lectiva de la nació catalana. En conseqüència, manca credibilitat a bona part de la història oficial de l'Espanya Moderna i Contemporània.

Determinades parts de la història oficial espanyola han estat deliberadament dissenyades com a instrument de propaganda per forjar una identitat espanyola unitària tot eliminant la visió del món dels pobles primigenis que la conformaren, singularment i en el nostre cas, amb el clar objecte d’eliminar-ne la catalana, a fi de mantenir a ratlla i contenir el desig multisecular d'autodeterminació del Poble Català, al qual té dret d'acord a la Carta Internacional dels Drets Humans.

EL DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA és un Dret fonamental, exigible als Estats i davant els tribunals nacionals o internacionals. El coneixement de la pròpia història aferma la democràcia, la dignitat, el respecte i l’autoestima i farà caduca la dita molt estesa segons la qual la història l'escriuen els vencedors. D’aquí, el Deure i el Dret col·lectiu de tota persona a conèixer LA PROPIA HISTÒRIA DE NACIÓ, que seria bo d’incloure a la Carta Internacional dels Drets Humans.

Per tot això

MANIFESTEM:

PRIMER: Que el DRET A LA Pròpia HISTÒRIA és un dret fonamental individual i col·lectiu a incloure en la Constitució de la propera REPÚBLICA CATALANA.

SEGON: Que, tota Nació o Estat, ve obligat de revisar consensuadament, i a donar a conèixer, la seva història, tal com fou, defugint de dogmatismes, segons fonts primàries contrastades.

TERCER: Que tota Nació o Estat té el deure i el dret a recuperar i a tenir lliure accés, al seu patrimoni històric, estigui en arxius privats o públics, dins el mateix territori o en altres indrets del món, amb jurisdicció universal per a reclamar-lo.

És per això que, individualment i col·lectiva, la ciutadania i la societat civil i política sota signant

RECLAMEM:

1)    Als nostres representants polítics, tant en l’àmbit municipal com nacional, mocions o lleis de defensa i preservació del nostre dret a la Història.

2)    Que la propera Assemblea Constituent Mixta, inclogui en el text constitucional com a Dret Fonamental, el DRET A LA PRÒPIA HISTÒRIA.


Barcelona, 25 d’Octubre de 2017


Signem com a promotors, les següents persones/entitats.

Nom: ......................................................................................... DNI/NIF/NIE...................

https://andreumarfull.com/2017/10/26/manifest-el-dret-a-la-propia-historia/



Autor: DHisCAT

Publicat a www.inh.cat - Institut Nova Història